Esra Karayel Büyük resme bakın
HABERİ PAYLAŞ

Büyük resme bakın

Küresel borsalara paralel endeks, petrol fiyatlarında yükseliş ve teşvik beklentisi açıklamaları sonrası çıktı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalarda yönde Çin’e yönelik endişeler ve petrol fiyatları etkiliydi. Dünya borsalarının çoğu hafta ortasında değer kaybetti. Son iki gün ise petrol fiyatlarının yükselişe geçmesiyle alımlar geldi. Yükseliş sonrası Amerika’da enerji hisselerine gelen alımlar hareketi destekledi.

Teşvik beklentisi olumlu

Piyasalarda yaşanan toparlanmada Avrupa Merkez Bankası’nın belirsiz küresel büyüme ortamında teşvik tedbirlerini artırabileceğini işaret etmesi de etkili olan diğer konu başlığıydı. Endeks bu gelişmelerle haftayı değer artışıyla 70 bin 243 kapattı. Para piyasalarında da Çin’deki düşük büyüme ve petroldeki düşüş, dolar ve faizleri etkiledi. Dolar/TL, hafta başında petrol fiyatlarındaki rekor düşüşle önemli direncini geçerek 3.06’yı test etti.

Parasal genişleme etkiliydi

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası’nın dün daha fazla parasal genişlemeye gidebileceği yönünde verdiği sinyaller etkili oluyor. Açıklamalar sonrası dolar/TL gerileyerek 3.01 kapattı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise haftayı yüzde 11.19 seviyesinden tamamladı.

Yatırımcılar, günlük dalgalanmalardan etkilenmeyip hedeflerini gözden geçirmeli ve odaklanmalılar

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel borsalara paralel borsalarda başlayan yukarı hareketin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Yılbaşındaki yazımda borsada hareketlerin diğer yıllara kıyasla daha sert dalgalı olacağını ifade etmiştim. Nitekim geçen haftada gördüğümüz gibi sert düşen borsalar ertesi gün sert çıktı.

Hedefinizi kontrol edin


Sadece bir günü değil genele bakıp hedef belirlemek lazım. Seçtiğiniz şirketleri temel ve teknik olarak tekrar gözden geçirin. Dövizdeki pozisyonlarına dikkat edin. Endekste ana destek 68 bin 500. Kısa vadede hedef ise 71 bin 500 seviyesi. Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası kararı sonrası düşen dolar/TL paritesinde bu hafta, yurtdışına odaklı seyir devam edecek. Dolar/TL kurunda kısa ve orta dönemli çıkış trendi henüz bozulmadı. Kısa vadede dirençler 3.06 ve 3.08 seviyelerinde. Geçilirse 3.15 seviyesi orta vadede test edilebilir.

Destek 2.90 seviyesi


Dolar/TL’de önemli destek 2.98’de. Eğer aşağı yönlü kırılırsa ikinci destek 2.90. Bu hafta Hazine ihaleleri olacağı için faizlerde çok düşüş beklememeli. İhale öncesi geri çekilmeler sınırlı kalır.

BORSADA NELER OLUYOR?SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Büyüme fırsatları izleniyor


Soru: Turkcell’de son açıklamalar nedir? Atakan ULUOĞLU/İstanbul Cevap: Turkcell bölge ülkelerinde büyüme fırsatlarını takip ediyor. Şirket üst düzey yetkilileri, bölge ülkelerinde büyüme planları kapsamında İran’ı incelediklerini belirttiler. Bununla birlikte İran’daki sabit ve mobil oyuncularla iletişim halinde olduklarını ve bu ülkedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini de ifade ettiler. Kısa ve orta vade için işlem hacmiyle birlikte takip edilmeli.

Prototip tamamlandı

Soru: Otokar’da yeni bir haber var mı? Cem ASLAN/İstanbul Cevap: Otokar’da son gelişme, tank projesi ile ilgili. Şirket ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SMM) arasında imzalanan ‘Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi’ (Altay Projesi) Dönem I Türk Ana Muharebe Tankı Tasarım ve Prototip Üretimi Ana Sözleşmesi çerçevesinde yürütülen çalışmalarda geliştirme süreçleri ve prototip üretimleri tamamlandı.

Yeni hedefleri olumlu gözüküyor


Soru: Gübretaş’ta son haberler nedir? Yusuf ATİK/İstanbul Cevap: İran’da, iştiraki Razi Petrochemical ile faaliyet gösteren Gübretaş’ın üst düzey yetkilileri tarafından, önümüzdeki dönemde İran’da ve bölgede uygun yatırım fırsatları oluştuğunda bunu değerlendirebilecekleri ifade edildi. Ambargoların kaldırılmasıyla, lojistik ve navlun başta olmak üzere operasyonel maliyetlerde azalma pazar alanlarında genişleme, piyasa fiyatlarıyla satış imkanı ile buna bağlı ciro ve kârlılık artışı bekledikleri de kaydedildi. Açıklamalar olumlu beklenti yaratıyor.

Sermaye artırımı için başvurdu

Soru: Fenerbahçe Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapmış. İçeriği nedir? Tunç AKTUNA/İstanbul Cevap: Fenerbahçe Futbol, 25 milyon TL düzeyindeki sermayesini 29 milyon TL’ye rüçhan hakkı kullandırmadan tahsisli olarak artırmak için yapılacak 4 milyon TL’lik (yüzde 27.11864) sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Trend yönü orta vadede yukarı


Soru: TAV Holding yeni bir ihaleye giriyormuş. Bilgi verir misiniz? Erkan YURTSEVEN/İstanbul Cevap: TAV Holding geçen Ekim’de TAV ve ADP şirketlerinin yüzde 40 ortak oldugu ‘The Philippine Airports Consortium’ şirketinin Filipinlerdeki bölgesel havalimanları ihalesine katılım için ön şartı almıştı. İhale kapsamında the Bacolod-Silay, Iloilo, Davao, Laguindingan and New Bohol-Panglao (Tagbilaran) havalimanlarının işletimi ve bakımı üstlenilecek.

Genel kurul yapılacak

Soru: Arçelik hissesini takip ediyorum. Genel kurul yapacakmış. Doğru mu? Fatih ERKIR/İstanbul Cevap: Arçelik, Romanya’da çamaşır ve bulaşık makinası fabrikası kurmak için ortaklarını genel kurula çağırdı. Sermayesinin yüzde 96.7’sine sahip olduğu Romanya’da yerleşik bağlı ortaklığı Arctic S.A., Romanya’da 1.1 milyon kapasiteli çamaşır makinası ve 500 bin kapasiteli bulaşık makinası üretimi yapacak yeni bir fabrika kurulması için, Romanya devletinden 37.5 milyon euro nakit teşvik alınması şartıyla toplam 105 milyon euro yatırım harcamasını onaya sunmak için 15 Şubat 2016’da toplanmak üzere ortaklar genel kurulunu toplantıya çağırdı.

Hacimle izleyin

Soru: Aselsan’da yeni bir ihale haberi var mı? Türker ERAY/İstanbul Cevap: Aselsan, Havelsan, Katar Hava Kuvvetleri için helikopter simülatörü geliştirdi. Havelsan’ın Katar Hava Kuvvetleri için geliştirdiği helikopter simülatörü, pilotlara her türlü hava koşulunda gerçek uçuslarla birebir örtüşen eğitim olanağı sunuyor. Orta vade için gelişmelerle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Birleşme kararı aldı


Soru: İhlas Holding’de devir ile ilgili bilgi verir misiniz? Dursun HALICIOĞLU/İstanbul Cevap: İhlas Holding, bağlı ortaklıklardan yüzde 99.50 sermaye payına sahip olunan İhlas Net Anonim Şirketi; iştiraklerden; İhlas Yayın Holding’in yüzde 20.00 sermaye payına sahip olduğu İhlas İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’ni devir alacak. Her iki şirket yetkili kurullarınca birleşme konusunda karar aldı. Alınan karar ile birlikte birleşme süreci başladı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder