Özlem Denizmen Buzdolabındaki kredi kartı!
HABERİ PAYLAŞ

Buzdolabındaki kredi kartı!

Melis Gündüz, “Her ay borcum artıyor, gelirim yetmiyor” diye yazmış bana. Evine gittim, planlamamızı yaptık. Kredi kartını bir ay boyunca buzdolabında sakladık. Şimdi borçlarını kapattı, para biriktiriyor!

HAYALİ


Her ay artan kredi kartı borçlarından kurtulup omuzlarındaki yükü atmak, finansal huzura erişmek.

SORUN

- Melis’in giderleri gelirinden fazla. Her ay açık veriyor.

-Kredi kartının minimum tutarını ödüyor. Her ay katlanarak büyüyen kredi kartı borcu var.

- 1 değil tam 3 kredi kartı kullanıyor.

- Sürekli yeni kıyafet alma tutkusu gelirinin büyük kısmını eritiyor.

ÇÖZÜM


Melis’in geliri 2500 TL. “Maaşım gidere yetmiyor, kartlarıma yüklendim’’ diyor. Şaştım. Doğru harcamasını bildikten sonra 2500 TL gelir tek başına yaşayan birine yeter, yetmeli. Önce Melis’in harcamalarını düzene sokacağız. Sonra kartlarına geleceğiz.

Dolaba yatırım olmaz

Oturduk bütçe yaptık, gelir ve giderleri tek tek yazdık. Melis kıyafete her ay tam 450 lira harcıyor. Biriktirdiği altınları, bankadaki iki vadeli hesabı alışveriş tutkusuna yenik düşmüş. Gözüne ne hoş gelirse alıyor Melis. Sorgulamadan. Bütün birikimi erimiş. Fakat dolabında 300 kadar tişörtü var. Ne yazık ki tişörtler bozdurulup harcanmıyor.

Haberin Devamı


İhtiyaç değilse bırakın

Melis’in birikmiş 4160 lira kredi kartı borcu var. Yapılandırmış, her ay 500 lira ödüyor. Tam 3 kredi kartı birden kullanıyor. Üstelik her ay sadece asgari tutarını ödüyor. Tabii her ekstre bir öncekinin yüküyle geliyor. Borç katlanarak büyüyor. Ayrıca Melis, alışverişte ‘hayır’ demeyi bilmiyor. “Satış elemanı her modeli gösteriyor, çok ilgileniyor. Almadan gidersem utanırım. Alayım ayıp olmasın” diyor. Satıcıya ayıp olmasın diye almak ne demek? (Bu arada bunu çok insan yapıyor.) İster kredi kartı olsun ister ayakkabı, ihtiyacınız yoksa almayın.

Kartı dondurduk

Melis’in kredi kartı ekstrelerine baktım. Her şey taksit. 40 liralık elbise bile 4 taksit. Üç kredi kartından ikisini kapattık. Melis'in son kalanı kartını 1 aylığına su dolu kapta buzdolabına kaldırdık. Resmen buzladık. 1 ay kredi kartı olmadan yaşayacak Melis. Harcamalarını ‘banka kartı’ndan yapmaya söz verdi. Ve? Başardı.

Kıyafet diyeti yapacak

Birkaç sene önce ben de bu diyetle bütçemi 3 beden incelttim. Tam 30 gün boyunca sadece 6 parça kıyafet giydim ve kimse fark etmedi. Melis’in dolabından da 8 parça kıyafet seçtik. Harika kombinler çıkardık.

Kredi kartsız 1 ay


1 ay sonra Melis'in evine yeniden uğradım. 1 ay kredi kartı olmadan yaşayabileceğini öğrendi. Mutfağa gittik ve buzdolabından buz olmuş kredi kartını çıkarttık. Melis buzları kırdı ve kartını geri aldı. Çocuk gibi eğlendi neşelendi. Eskisi gibi kredi kartıyla bir kazaya uğraması çok zor. Çünkü artık Melis’in bir kredi kartı ehliyeti var.

HAYATINDA NE DEĞİŞTİRDİK?

- Melis’in sahip olduğu 3 kredi kartını teke indirdik.

- Artık kredi kartını daha bilinçli ve düzenli kullanıyor.

- Alışveriş tutkusunu kıyafet diyetiyle çözdük. Daha az kıyafetle daha şık görünebildiğini keşfetti.

- Bu yollarda aylık giderini tam 1200 TL düşürdük!

- Yapılandırdığı kredi kartı borç ödemesi 8 ay sonra bitiyor. Aynı parayı 1 yıl borç ödermiş gibi birikim yapacak. 1 yıl sonra yeniden birikim planı yapacağız.

- Her ay 200 TL de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yatıracağız.

KREDİ KARTI SARMALI

Kredi kartı kullanan herkesin kredi kartı ehliyeti olmalı.

- Kredi kartı limitiniz, gelirinizin 2 katından fazla olmasın

- Son ödeme tarihini geciktirmeyin

- Neye ne kadar faiz geldiğini bilin.

- Nakit akışına göre hesap ödeme tarihini ayarlayın.

İftar sofrasında israftan kaçınalım

Bugün itibarıyla Ramazan ayı başladı. İlk bereket dolu iftar soframızı bugün kuracağız. Herkese hayırlı bir Ramazan dilerim. Bu ay bize, paylaşmayı, merhameti, bereketi, nefsimizi idareyi, sevgiyi, vermeyi hatırlatırken bereket ve bolluk, israf anlamına gelmesin. İftar sofrasında gösteriş ve israftan kaçınalım. Eşe dosta zengin görünümlü masalar hazırlamak yerine, merhamet dolu gönüllerimizi zengin tutalım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder