Tamer Heper Çabuk olmakta yarar var
HABERİ PAYLAŞ

Çabuk olmakta yarar var

SORU:

31 Temmuz’da işten çıkarıldım. Bana tazminat ödenmedi. Tazminat almak için dava açabilir miyim? * E.H.

[[HAFTAYA]]

CEVAP:

Her ne kadar bu soruyu bana E.H. olarak ismini yukarı aldığım okuyucum sormuşsa da bunun benzeri pek çok soruya muhatap oluyorum. Bu nedenle konu hakkında genel bilgi vereyim. İşyerindeki çalışması bir seneden fazla sürmüş olan çalışan, kıdem tazminatını hak eder. Kıdem tazminatı her yıl için son aldığı brüt ücret ve yıl içinde elde ettiği parasal değer olan meblağ kadardır. İşçinin bir aylık brüt ücretinin üzerine, son bir yıl içinde devamlılık arzeden ve parayla ölçülebilen değerlerin eklenmesi ile bulunan aylık geliri, çalıştığı yıl ile çarpılarak kıdem tazminatı bulunur.

Haberin Devamı

Okuyucum işverenin işine son verdiğini yazmış. Bu son vermede, işverenin haklı fesih nedenleri yok ise bu işçiye bir kıdem tazminatı vereceği gibi bir de çalışma süresi ile orantılı olarak artan bir ihbar tazminatı da verecektir. Ayrıca çalışma süresi içinde yaptığı fazla mesai varsa ve bunlara ait ücretini almadı ise fazla mesai ücreti ile yapmadığı yasal tatiller varsa bunlara isabet tazminatı da talep edebilir. Bunların işçiye ödenmemiş olması durumunda olay dava konusu yapılır.

Dava iş mahkemesinde açılır. Ödeme sağlanana kadar da kıdem tazminatı borcuna bankaların mevduata verdikleri en yüksek faiz uygulanır. Bu durumda olan okuyucularımın vakit kaybetmeden dava açmalarını önereceğim, zira dava bir süreçtir, bunun temyiz safhası vardır.

Her ne kadar yasa bu davaların çok çabuk sonuçlanması gerektiğini belirtse de tatbikatta öyle çabucak sonuçlanana pek rastlamadım, bunun için bir an evvel dava açmakta yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder