Tamer Heper Çalışma müdürlüğüne başvuru yapın
HABERİ PAYLAŞ

Çalışma müdürlüğüne başvuru yapın

Haberin Devamı

1 Haziran 2012–24 Haziran 2012 tarihleri arasında bir inşaat firmasında çalıştım. Sigortam yapılamamış, 24 günlük ücretim de verilmedi, ne yapmamı tavsiye edersiniz? A.İ.

Tavsiye edeceğim şey hukuki işlemlerinizin yapılmasıdır. 24 gün dahi olsa sigorta girişiniz yapılmalı ve ücretiniz ödenmelidir. Bir sigorta girişi yapmak zor bir olay olmadığı gibi 24 günlük ücret için bir işveren ihtilafa nasıl girer pek çözemiyorum. 24 günlük ücret kaç para ki? Benim tavsiyem bulunduğunuz yerdeki çalışma müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurun.

Hemen dava açmanızı önermiyorum. Çalışma müdürlüğü sizin işiniz için bir inceleme yapar ve öneri getirir. Bu öneri icra kabiliyeti olan bir öneri değildir ama gerektiğinde açılacak bir davada belge olarak kullanılır. Bu tavsiye büyük ihtimalle sizin işlerinizin yapılması gerektiği ve 24 günlük ücretinizin ödenmesi gerektiği yönünde olacaktır.

[[HAFTAYA]]

Bunu aldıktan sonra işverene bir ihtarname gönderip alacağınızı isteyin. Yine ödenmezse bu defa dava yoluna gitmekten başka yolunuz kalmayacak. Bu halde de çalışma günlerinizin tespiti ile alacağınızın tarafınıza ödenmesi talebinde bulunacaksınız. Evet başlangıçta bir miktar masrafınız olacak ama bunu dava sonunda karşı taraftan alacaksınız. Çalışma süreniz göz önüne alındığında kıdem tazminat talep hakkınız yok.

Kolayı var

Evliyim ve bir çocuğum var, ancak bir çocuğu daha evlat edinmek istiyoruz. Evlat edinebilirsek bu çocuğun hayatı kurtulacak, bu mümkün mü? M.H.

Evli ve çocuklu ailelerin evlat edinmesi bazı hallerde mümkün bazı hallerde değil. Birincisi evli olmanız evlat edinmeye mani değil ama sizin çocuğunuzun olması reşit birini evlat edinmenize mani. Evlat edinmeyi düşündüğünüz kişi 18 yaşından büyük ise yok, evlat edinemezsiniz. 18’den küçük ise o halde, önce sormam lazım, bir yıl müddetle bakım ve eğitimini üstlendiniz mi? Şimdi siz bunun ne manaya geldiğini sorarsanız ben de bilmiyorum. Ama yasa öyle diyor.

Evlat edinilecek çocuğa bir yıl müddetle bakıp eğitmiş olacaksınız. Peki ya çocuk bir yaşından küçük ise? Bir yaşından küçükleri evlat edinme yasağı yok ama bu madde buna mani. Yani sizinki bir yaşından küçük ise ve siz evlat edinmekle hayatı kurtulacaksa, yok boşverin kurtulmasın, (tabii bu benim fikrim olamaz, yasa böyle). Sonra bakın daha neler lazım.

Eşinizin de bunu kabul etmesi ve birlikte evlat edinmeniz lazım. Sonra hani sizin de bir evladınız var ya, işte yeni evlat edinmekle sizin özbe öz evladınızın haklarının hakkaniyete aykırı biçimde zedelenmemesi lazım. Peki bu ne demek? Ben onu da anlamış değilim. Evlatlık sizin mirasçınız olacak, mirasa yarı yarıya sahip olacak ama öz evladınızın hakları zedelenmeyecek? Bu nasıl olacak? Zedelenecek ise evlat edinme hukuken mümkün değil, o halde neyi tartışıyoruz? Bitmedi evliliğiniz en az beş yıl sürmüş olmalı, sizler 30 yaşını geçmiş olmalısınız, evlatlıktan da en az onsekiz yaş büyük olmalısınız. Bu kadar basit, hadi size kolay gelsin. İsterseniz eve kedi alın daha kolay.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder