Tamer Heper Çatıya tesis yapılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Çatıya tesis yapılmamalı

Haberin Devamı

Bir binanın çatı katında oturuyorum. Binamız doğalgazla ısınıyor. Ancak bazı kat sahipleri çatıya güneş enerjisi paneli kurdu, bu parelerin yaptığı tahribattan dolayı benim evimi su bastı. Her devasında onarımı yapıyorum, bir başka gün yine su basıyor. Bunlara mani olma imkanım yok mu? A.T.

Önce artık atasözü gibi her zaman tekrarladığım bir sözü hatırlatıp yazıma öyle başlayayım. Ortak mahaller herkesin ortak malıdır ve amacına uygun kullanılır. Dolayısı ile çatı da ortak alandır ve amacına uygun kullanılmalıdır. Ancak böyle güneş paneli konulması konusunda Yargıtay bir zaman “ortak alanlar arsa payı oranında kullanılır, dolayısı ile güneş paneli konulabilir” anlamı çıkan bir karar verdi.

[[HAFTAYA]]
Bu karar bence kesinlikle yanlıştı ve yasanın amacına aykırı idi. Elbette Yargıtay da insanlardan oluşmuş bir kurumdur, görüşlerimiz örtüşmeyebilir ve kararları tartışılabilir. Benim bu karara katılmadığım nokta şuydu. Evet ortak mahallerden herkes yararlanır, hatta bazı ortak mahallerden yararlanırken arsa payına falan da bakılmaz. Örneğin bir kat malikini “merdivenleri arsa payı oranında kullan, her yana basma” diyemezsiniz. Bunun gibi, dolayısı ile çatı da ortak alandır ve amacına uygun kullanılır. Çatıda amaç binanın üstünü örtüp binayı dış etkilerden korumasıdır. Üzerine anten veya panel konulması çatı yapılmasındaki amaç değildir. Dolayısı ile çatıya hiçbir şey koyulmamalıdır. Özellikle sizin olayda olduğu gibi zarar yaratan hiçbir tesis olmamalıdır. Bunun için bir dava açın, zararınızı belgeleyin ve kaldırılmasını isteyin. Ayrıca bugüne kadar doğmuş zararınızı da paneli kullananlardan talep edin. Sanırım dava lehinize sonuçlanır çünkü ortada aleni zarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder