Tamer Heper Ceza değil destek
HABERİ PAYLAŞ

Ceza değil destek

Haberin Devamı

SSK dan emekli maaşı almaktayken bir işyeri açtım ve kısa bir süre çalıştırıp kapattım. Ancak bu günlerde bana maaşımdan yüzde 15 kesinti yapıldığı bilgisi geldi. Bu bir ceza mı? G.G.

SSK’dan emekli maaşı almakta iken çalışmaya devam edenlerden destek primi adı altında yüzde 15 kesinti yapılıyor. Bunun adı ‘destek primi’. Bu neyin desteğidir ben de bilmiyorum ama manası şu: “Mademki çalışıyorsun sen iyi para kazanıyorsun, bu emekli maaşından bir miktar kırpmakta manzur yok...” Tabii bu anlamın tamamlayıcısı da şu: “Zaten sana verilen emekli maaşı yeterliydi, ne halt etmeye gidip çalışıyorsun, iş sahasını gençlere bırak. Zaten gençler sizin yüzünüzden işsiz kalıyor.” İşte uygulamanın çözümü bu.

[[HAFTAYA]]
Siz zaten emekli maaşınızın yeterli olduğuna kanaat getirerek işyerini de kapatmışsınız, bu yolla da en az 10 genç iş bulmuş oldu. Evet anlattığım gibi bu bir ceza değil, kesinti. Bu kesintiye uğramamak için kuruma “Ben çalışmıyorum, sadece emekli maaşı ile geçineceğim” demek yeterli. Kesinti uygulamaya başlandığı yıllarda bu beyanı vermeyen herkesten bu kesinti yapılmaya başlandı. İnsanın aklına bunun tersi geliyor, yani olması gereken şu değil mi? “Ben çalışıyorum destek primi ödeyeceğim.” Hayır kazın ayağı öyle değil, ben çalışmıyorum diyen herkesten bu kesinti yapıldı. Siz de onlardan birisiniz, şimdi işyerini kapattığınıza göre “Ben artık çalışmıyorum” diye bilgi vermeniz gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder