Tamer Heper Cezaevinden yönetecekler
HABERİ PAYLAŞ

Cezaevinden yönetecekler

Haberin Devamı

Bir söylentidir gidiyor. Ticaret Kanunu bir çığ gibi geliyormuş, bu doğru mu? İnternet sitesi kurup şirketin tüm sırlarını açıklamak gerekiyormuş. Bana biraz abartı gibi geldi. Bunlar doğru mu? S.M.

Emin olun abartı değil. Bu yasa inanılmaz biçimde geliyor. Temmuz’da yürürlüğe giriyor. Yürürlüğe girmesi ile de tüm şirketlerin yönetim kurulu üyeleri birer saatli bomba üzerinde oturacak. Akla hayale gelmedik nedenlerden ceza öngörülmüş. Desem ki Türk Ceza Kanunu’nda bile bu kadar ağır ceza yok, belki abartıdır ama tümden de yanlış olmaz.

[[HAFTAYA]]

Düşünebiliyor musunuz, sizin sorunuzun karşılığı olan ‘internet sitesi kurulması’ konusu bakın nasıl düzenlenmiş: “Her sermaye şirketi bir internet sitesi açmak, internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü aşağıdaki hususların yayınlanmasına özgülemek zorundadır.” Artık her şirketin bir internet sitesi olacak, olur. Peki iyi ama önemli olan içeriği. Şimdi burada tüm içeriği yazamayacağım, zira tüm içerik iki buçuk sayfa. Yani neredeyse benim dört günlük köşemi kaplayacak uzunlukta. Ancak şimdilik bir özet vereyim, talep olursa maddenin tümünü bir şekilde yayınlarım. Bu maddede şunlar var: Değerleme raporları, kurucular beyanı, payların halka arzedilmesine dair taahhütler, bunlara ait garantiler, iflasın ertelenmesi veya benzeri konulara ilişkin karar metinleri. (Benzeri konular nedir? Zira bu husus hapis cezasını gerektiren bir husustur ve ifade açık değildir). Şirketin kendi paylarını iktisap etmesi hakkındaki genel kurul ve yönetim kurulu kararları, bu işlemlerle ilgili açıklamalar, bilgiler belgeler, (Hangi bilgiler hangi belgeler? Bunların eksikliği dahi cezayı gerektirdiğinden bu cümle de tehlikeli). Genel kurula ait olanlar dahil her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar, yönetim kurulu açıklamaları (Yönetim kurulu kararları ve faaliyet raporları diye bir şey vardır ama yönetim kurulu açıklamaları nedir?) Şeffaflık ilkesi ve bilgi toplumu açısından açıklanması zorunlu bilgiler. (Bilgi toplumu objektif kültürel bilgileri kapsar, benim aile sırlarımı bilmek veya şirketlerin ticari sırlarına vakıf olmak değildir). Bilgi alma kapsamında sorulan sorular, bunlara verilen cevaplar, diğer kanunlarda pay sahibi veya ortakların aydınlanması için öngörülen hususlar (Bu madde bardağı taşıran son damla). Bunları yapmayan veya eksik yapan şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar altı aya kadar hapis cezasına çarptırılır. Ayrıca haklarında para cezasına hükmolunur. Böyle neyin yapılacağı belli olmayan, şirketlerin en özel sırlarını açığa çıkaran bir madde düşünülebilir mi? Bununla yönetim kurulu toplu halde hapse girecek. Bu neyin, hangi zihniyetin yasasıdır, anlaşılır gibi değil. Bu hapis tehdidinin bir kısmı, önümüzdeki günlerde devamını da yazacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder