Tamer Heper Çocuklarınız üzülmesin
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarınız üzülmesin

Haberin Devamı

Biz dört kardeşiz. Annem sağken kendisi ile noterde mirastan feragat sözleşmesi yaptık. Ancak bu sözleşme ile hiçbir menfaat elde etmedim. Bir kızgınlık anında yapılmış bir sözleşmeydi. Şimdi annem vefat etti ama çocuklarım beni suçlamaya başladı. Bu sözleşmeden dönme imkanı yok mu? M.Y.

Kanunlarımızda mirastan feragat sözleşmesi diye bir sözleşme türü vardır. Bu, miras bırakacak olan kişi ile ileride mirasçı olacak kişi arasında yapılır. Siz de bunu yapmışsınız. Ancak bu iki kişi arasında yapılan bir sözleşme olduğu için bundan tek taraflı olarak vazgeçmek mümkün değildir. Hele sizin olayınızda annenizin vefat etmiş olması nedeni ile de artık feragat söz konusu değildir.

[[HAFTAYA]]

Keşke kızgınlığınıza hakim olup böyle bir sözleşme yapmasaydınız. Ancak, sizi rahatlatacak, çocuklarınızın sorusuna yanıt olacak bir hususu açıklarsam sorununuzun çözümünü bir miktar bulmuş olabilirim. Mirastan feragat sözleşmeleri iki şekilde yapılabilir. Birincisi miras bırakacak olan, bu sözleşme sırasında mirastan feragat edene bir bedel ödeyebilir. İkincisi ise hiçbir şey ödemez, mirasçı herhangi bir şey almadan mirastan feragat eder. Siz herhangi bir menfaat elde etmedim diyorsunuz. Yani ikinci gruba giriyorsunuz. Bu durum için yasa şöyle diyor: “Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin alt soyu için de sonuç doğurur.” Bu cümlenin aksi ifadesi ise şöyle: “Bir menfaat sağlanmadan yapılan feragat sözleşmeleri, feragat edenin alt soyu için sonuç doğurmaz.” Yani feragat eden sizsiniz, alt soyunuz da çocuklarınız. Bu durumda siz mirasçı değilsiniz ama çocuklarınız mirasçı. O halde çocuklarınızın size kızacak halleri yok, siz mirasta pay sahibi olmadan onlar oldular bile. Şayet bir menfaat elde ederek mirastan feragat etseydiniz, bu elde ettiğiniz menfaat sizden sonra çocuklarınıza kalacağı için iki defa yararlanmayı önlemek amacı ile sizin çocuklarınız büyük annelerinin mirasçısı olmayacaktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder