Tamer Heper Çok büyütmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Çok büyütmeyin

Haberin Devamı

74 yaşında biriyim. Damadım iş kurmak için borç aldı, benim evimi de ipotek etti. Şimdi borç görünmüyormuş ama benim ipotek kalkmıyor. Kendilerine ipotek kalkmazsa intihar edeceğimi söyledim, fayda etmedi. Bana ne önerirsiniz? H.Ö.

Yapmayın ne olur, bir ipotek için insan hayatından olur mu? İpotekli de olsa ev hâlâ sizin. Üstelik borç bitmiş ise artık ipoteğin paraya çevrilmesi için ortam da yok, yani evin satılıp paraya çevrilmesi talebinde de bulunulamayacak.

Şimdi bir tek mesele kaldı evin üzerindeki ipoteği kaldırmak. Neden hâlâ ipotek kalsın ki? Şimdi önce ipotek kim lehine konuldu bunu bilmekte yarar var. Şayet kullanılan banka kredi ise ve kredi borcu tamamlandı ise bankanın borcun ödendiğini, ipoteğin kaldırılması gerektiğini bildiren bir yazı vermesi lazım. Bunu alıp tapuya götüreceksiniz.

[[HAFTAYA]]

Mahkemeye de başvurabilirsiniz

Bunu siz de yapabilirsiniz ama bilin ki banka sizden bu kadarcık bir yazı için bile para isteyecek. Bazı bankalar 250 TL istiyor. Bu para hiç yoktan verilmiş hakedilmeyen bir paradır ama düşünün ki ipotek yüzünden intihara kalkışacak biri ne yapıp edip bu parayı verecek. Bunu bilen banka da bu parayı alıyor.

Şayet bankadan veya ipoteği koyan bir başka kişi veya kurum ise onlardan bu ipoteğin kaldırılması için yardım alamıyorsanız ödeme belgeleri ile mahkemeye başvurup ipoteğin kaldırılması için karar talep edebilirsiniz.

Evet bu takdirde bir süreç yaşanacaktır ama bu dava öyle ihtilaflı bir dava olmayıp sadece delillerin yani ödeme belgelerinin ibrazını gerektirdiği için sizi çok üzecek bir yol olmayacaktır. Sonuç olarak da olaya nereden bakarsanız bakın öyle intiharı falan üşündürecek kadar mağdur değilsiniz bunu aklınızdan çıkarmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder