Tamer Heper Çözüm bulundu bile
HABERİ PAYLAŞ

Çözüm bulundu bile

Elektrik faturalarına ilave edilen haksız ücretlerin mahkeme kararı ile iade edildiğini gazetelerden okudum. Ancak bunun için dava açmak gerekiyormuş. Peki bunlar yasa dışı ise her ferdin mutlaka dava açıp bunu öyle mi alması gerekiyor? Bir mahkeme kararı bunun için yeterli değil mi? A.P.

Ben her zaman okuyucularıma bir hususu hatırlatırım. Sokaktaki adamın mantığı hukuk mantığına eşit değildir. Hukuk mantığı farklıdır. Normal düşünen bir kimse ile hukukçu arasındaki fark buradadır. Ancak zevkle izliyorum ki bizim halkımızın mantığı, hukuk mantığına yaklaştı. Okuyucumun sorusu son derece haklı. Bir kurumun haksız para aldığı mahkeme kararı ile belirlenmişse, o kurum halktan özür dileyerek tüm haksız kazanç elde ettiği kişilere bunu iade etmelidir. Hatta daha demokratik ülkelerde olması gerekeni ekleyeyim, bunu yapanlar ceza mahkemesinde yargılanmalıdır. Zira bizde elektrik dağıtımı, su aboneliği tek elden yürütülmektedir.

Haberin Devamı

Yani benim evime biri su vermezse ben bir başkasına abone olurum gibi bir alternatif yoktur. Dolayısı ile elektrik veya su kesildiği zaman vatandaşın hayat hakkı son bulur. O halde kendisine dayatılan her şeyi ödemek zorundadır. İşte elektrikte bu dayatmayı yapanlar bu nedenle bir nevi tehditle para toplamaktadırlar, bu da bayağı suçtur. Ancak bizim ileri demokrasimiz bunu hoşgörür.

[[HAFTAYA]]

Elbette ileri demokrasi bir hoşgörü sistemidir ya! İşte bizdeki ileri demokrasi de bunu hoşgörmekle kalmaz, mahkemeye başvurmayanların parasının üzerine yatar. Sicil ticaretten harç iadesi alınacak, belli bir süreyi geçirdiniz mi size harcın yüzde 75’i iade ediliyor. Peki yüzde 25’i ne olacak? Onun için ikinci bir talepte bulunacaksın! Bu ne demek? Bilmem anlayan anlasın...

Yani aynı ileri demokrasi. Bilinen o ki, her vatandaş Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ni bilir mi? Her vatandaş tüketici mahkemesinin harçsız olduğunu bilir mi? (Harç yoktu, yeni uygulama ile peşin peşin yüklü bir masraf alınmaya başlandı, müjdeler olsun!) Peki her vatandaş mahkemeye gitmeyi tercih eder mi? Etmez elbet. O halde giden parasını alsın, gitmeyenin kalan parası bize yeter mantığı söz konusu. Zaten eskiden kaçak elektrik bedeli ayrı bir sütunda belirtiliyor iken artık ücretin içinde görüldüğü için vatandaş ne kadar havadan para ödediğini de bilmiyor. Çözüm bulunmuş, bana sormanız abes.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder