Tamer Heper Çözüm olmaz mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çözüm olmaz mı?

Biz dört kardeşiz. Babamız 1998’de vefat etti. Bir evi vardı. Hayattayken bir katını kardeşimize iki katını annemize noterde vermiş. Bir katta da yabancı hissedar oturuyor. Hakkımızı aramaya çalıştığımızda kardeşimiz bir tuğla bile vermem diyor. Biz hakkımızı nasıl arayacağız? S.S.

Okuyucumun mektubunda ‘olayın karışık ve çözümünün zor olduğu’nun söylendiği ifadesi var. Aile içinde ihtilaf olduğu görünüyor ama bence pek de karışık değil. Bir kere anladığım kadarı ile vefat eden babanın yaptığı tasarruf satış işlemi değil. Çünkü noterde satış olmaz. O halde erkek kardeş ve anne malik değil. Bir katta oturan hissedar da katın sahibi değil binada hissedar. Zira yine benim anladığım binada kat mülkiyeti yok. O halde önce sulh hukuk mahkemesine başvurup veraset ilamı alınacak. Veraset ilamı ile tapu dairesine gidilip bu gayrimenkul üzerine mirasçıların elbirliği mülkiyeti tescil edilecek. Ondan sonra aralarında anlaşma olursa ya paylı mülkiyet veya daha iyisi kat mülkiyeti tesis edilir. Aile içinde anlaşmazlık var. Tamam o zaman da ya mirasın taksimi talebi ile dava açılır ve sadece bu bina değil tüm terekedeki malların paylaşılmasına gidilir veya ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açılır o halde binanın paylaşılması, paylaşılamazsa satışı yoluna gidilir. Bir ihtimal daha var. Hukuken bu bina için kat mülkiyeti kurulma imkanı varsa kat mülkiyeti tesisi ile ortaklığın giderilmesi talep edilir. Daha ne olsun. İşte size bir anda birçok çözüm önerisi. Seçin, beğenin, uygulayın. Tabii bir hukukçu yardımıyla.

Haberin Devamı

Söylenen doğru

Kredi kartı için taksitlendirme talep ettim. Sabit işim olmadığı için taksitlendirme yapmayacaklarını ancak kısa bir süre sonra icra takibi yaptıklarında taksit talebinde bulunabileceğim söylendi. Oysa benim isteğim faizsiz taksitlendirme idi. İcraya verilirsem taksitlendirme imkanı nedir? Başka bir çözüm olabilir mi? S. Y.

Doğrusu taksitlendirme ancak zaman zaman çıkan özel kanunların tanıdığı süre içinde yapılıyor. Bunun dışında bankalarla münferit anlaşma yapılabilir ama bu bankanın inisiyatifine kalmış. Size söylenen ise şu: Bir kimse icra takibine muhatap olduğunda, borcunu taksitlerle ödemeyi taahhüt edebilir. Şayet dört taksit talebi yapılırsa bu taksit talebi kabule bağlı olmadan uygulanır. Yani karşı tarafın kabulü şart değildir. Ancak dört taksitten fazla taksit talebinde bulunulursa bu karşı tarafın kabulüne bağlıdır. Dolayısı ile bankanın size söylemek istediği budur. Geçekten de bunun dışında başka yol yok. Üzülerek olumlu bir yanıt veremiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder