Tamer Heper Çözüm son satırda
HABERİ PAYLAŞ

Çözüm son satırda

Kardeşlerimle miras nedeni ile sahip olduğumuz binayı müteahhide vermek üzere anlaştık. Kardeşlerden birine vekaletname verdik, o da müteahhitle anlaştı. Bina bitme safhasında iken bana da seçeceğim daireye taşınmamı söyledi. Ancak sonradan bu daireyi elindeki vekaletname ile ablamın üzerine yapmış, şimdi ablam çıkmamı istiyor. Ayrıca geçmiş dönem kiralarını talep ediyor ve annemize ait ve halen annemizin oturduğu bir başka bina için de ağabeyim, “Bu size düşmeyecek ben ona masraf ettim” diyor. Bu durumda ne yapmalıyım? A.K.

Haberin Devamı

Değerli okuyucum biraz bilgi verdikten sonra ne yapmanız gerekeceğini söyleyeceğim. Birincisi; sizin verdiğiniz vekaletnamedeki yetkiler nedir? Bunun bilinmesi lazım. Sonra müteahhitle yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hükümleri nedir? Bunun da bilinmesi lazım. Bu sözleşmede daire paylaşımı yapıldı mı yapılmadı mı? Yapıldı ise size düşecek daire bellidir.

[[HAFTAYA]]

Yapılmadı ise siz de malikler arasında bulunduğunuza göre elbette bir yerde oturacaksınız. Sonra işgal ettiğiniz daire ablanız adına tescil olunmadan önce oturduğunuz daire. Bu dönem için sizden ecrimisil istenemez bunun için intifadan men keyfiyeti gerekir. Sizin bu binada bir daireniz mutlaka olacak. Peki bu durumda sizin daire nerede? Sonra da gündeme annenizin dairesi geliyor. Annenizin ölümü halinde bu dairede elbette mirasçı sıfatı ile hisseniz olacak. Ancak görüyorsunuz ki işleriniz hukuki bir yumak haline gelmiş. Bunun çözülmesi lazım. Şimdi işte ne yapmanız gerektiğinin yanıtına geliyorum. Sizin mutlaka bir hukukçudan yardım alma ihtiyacınız var. Bir meslektaşımla işbirliği yapmaktan başka çareniz yok.

Muhtelif yolları var

Annemle babam seneler önce boşandı. Ancak bir müddet sonra nikahsız birlikte oldular ve bir kız kardeşim doğdu. Bu çocuk annesinin kızlık soyadını aldı. Şimdi babamdan gelecek olan yetim aylığına hak kazanabilir mi? Ç.K.

Kız kardeşiniz nüfusta babasız görünüyor. Hukuki tabiri ile nesebi gayrisahih. Bu halde babasına bağlı hakları kullanamayacaktır. Ancak babası ile bağlantı hukuken kurulabilir. Baba çocuğu tanıyabilir veya mahkeme kararı ile babalığa hükümedilebilir. Bu hallerde çocuk yine hak sahibi olur. Ancak sizin olayınızda böyle bir durum yok. Dolayısı ile bu durumda kalınması halinde çocuk hak sahibi olmayacaktır. Ancak çocuğun 18 yaşına gelmesi tarihinde bir yıl içinde babalığa hüküm için dava açma hakkı vardır. Dolayısı ile çocuk bugün küçük olduğuna göre 18 yaşına geldiğinde bu hakkını kullanabilir. Bunun için 18 yaşına gelmeden kendisine bir kayyum atanarak babalık ile ilgili davayı da açabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder