Tamer Heper Dava dört ay sonra
HABERİ PAYLAŞ

Dava dört ay sonra

9 Mayıs 2016 tarihinde bir daire satın aldım, dairede kiracı var. Kiracının eski malikle yapmış bulunduğu kira sözleşmesinin dönemi 1 Eylül. Ben satın aldıktan sonra kiracıya ihtarname göndererek kira bedellerinin tarafıma ödenmesi istedim.

Kiracı da Haziran 2016 kirasını tarafıma ödedi. Ancak ben kirada oturuyorum ve bu yere ihtiyacım var. Kendim oturmak için aldım.

Bu durumda, eski malikle yapmış bulunduğu sözleşmenin hükmü var mı? Ben ihtiyacım için davayı ne zaman açabilirim? A.A.

CEVAP

Önce kira sözleşmesinin geçerliliği konusu: Yeni malik, eski malikin halefi sıfatını taşır ve eski malikin yapmış bulunduğu kira sözleşmesi aynı şartlarla yeni malik için de geçerlidir.

Haberin Devamı

Dolayısı ile yeni malik eski malikten kira sözleşmesinin eldeki nüshasını alır ve bununla bağlıdır. Dolayısı ile okuyucum için kira dönemi Eylül 2016 başlangıcıdır.

Yeni malik kiracı aleyhine tahliye davası açabilir. Yeni malik için dava açma zamanı iki tarihte mümkündür.

Birincisi, yeni malik, tapuya tescilden sonraki bir ay içinde kiracıya ihtarname göndererek mecuru kendi ihtiyacı için aldığını bu nedenle sözleşmeyi yenilemeyeceğini ihtar eder ve tescilden altı ay sonra da ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir.

İhtiyaç nedeni ile tahliye davaları kira döneminin sonunda da açılabileceğinden şayet dönem sonuna altı aydan daha kısa bir süre var ise bu takdirde mutlaka altı ayın sonu beklenmez.

Altı aydan önce, sözleşmeye göre dönem sonu olan tarihte de ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılabilir.

Okuyucum Mayıs ayında satın almış, yeni dönem 1 Eylül. Yani arada dört ay var.

Bu halde altı ayın sonunu beklemesine gerek yok. Eylül ayı içinde ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilecek.

Bu davada kendisinin ihtiyacını ispat zorunda olacak. Tabii kendisinin kirada oturuyor olması ihtiyaç ispatı bakımından bir kolaylık.

Şayet ihtiyaç nedeni ile tahliye davasını kazanırsa üç yıl müddetle bu yeri bir başkasına kiralayamaz bunu da bilmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder