Tamer Heper Davadan önce uyarın
HABERİ PAYLAŞ

Davadan önce uyarın

Binamız dört mesken ve bir dükkandan ibaret. Dükkan market olarak kullanılıyor ama yük taşımakta kullanılan motorlu araçlar binada öyle bir sarsıntıya ve gürültüye neden oluyor ki iki daire sahibi bu yüzden dairelerini satıp gitti. Biz binada oturmaya devam ediyoruz ama son derece mağduruz. Buna bir çözüm yok mu? T. A.

Çok sık tekrar ettiğim, temel özgürlüklerin başında gelen bir kavram var: Herkes evinde huzur içinde oturma hakkına sahip. Şayet evinde huzur içinde oturmasını engelleyecek bir durum söz konusu ise bu durum giderilir. Bunun için mahkemeden karar dahi alınır. Dolayısı ile binada hem gürültüye neden olacak hem de binanın sağlığını etkileyecek böyle bir durumun giderilmesi lazım.

Haberin Devamı

Bir dava açacaksınız ve iddianızı ispatlayacaksınız. Bunun için tanık da dinletebilirsiniz, mahallinde bilirkişi incelemesi de yaptırabilirsiniz. Özellikle evini satıp bu yeri terk edenlerin tanıklığı önem arzeder. Mahkeme bu rahatsız edici duruma son verilmesine karar verir. Hakimin kararına rağmen devam etmesi halinde hem para cezası hem de bir yılın sonunda bu yerin daire sahiplerine mülkiyetinin devrini talep etme hakkı doğar.

Bazı kimseler mahkemeye gitmeden yapılacak bir uyarı ile gürültüye son verebilir. Dolayısı ile ben bir mecburiyet olmadığı halde önceden bir ihtarname ile bu uygulamaya son verilmesinin istenmesine taraftarım. Belki olay mahkemeye yansımadan son bulabilir. Tabii bunun sonucu garanti değildir. Öyle kimselerle muhatap oluyoruz ki tersine gürültüyü artırdıkları dahi olmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder