Tamer Heper Davayı kazanırsınız
HABERİ PAYLAŞ

Davayı kazanırsınız

Bir yazlık mevkide 12 daireli bir blokta dairem var. Birinci kattaki komşu mutfağını balkonla birleştirip genişletti. Kendisi uyarıldı ama “Ben gereğini yaptım” diyor. Buna karşı ne yapabiliriz? Aynı mevkide çarşıda paramı çaldırdım, iki hırsız yakalandı. Poliste 26 kaydı varmış ama hakim serbest bıraktı. Buna ne denir? R.E.

Bir binada her isteyen kat maliki her istediği tadilatı yapamaz. Bir kere binanın tasdikli bir projesi vardır. Herkes buna uymak zorundadır. Proje dışına çıkıp en ufak bir değişiklik yapılması yasa dışıdır. Ancak böyle bir değişiklikte hukuk sistemi kendiliğinden harekete geçmez. Belediye mevzuatına göre aslında mümkündür ama nedense belediyeler bunu görmezden gelir. (Çünkü yarın o kişiden oy isteyecek.) Ancak uygulanacak tek mevzuat belediye mevzuatı değildir, kat mülkiyeti mevzuatı da uygulanır. Dolayısı ile bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup eski hale getirme talebinde bulunacaksınız ve mahkeme eski hale getirme kararı verecek. Cüzdanınızın çalınması konusunda ise biliyorsunuz aslolan tutuksuz yargılamadır. Ancak sizin olayda bana öyle geliyor ki yakalanan kişilerin yaşı küçük. Zira çeteler tutuklanmasın diye küçük yaştaki çocukları bu işlerde kullanır. Tutuklama konusunda da çocukların avantajı var.

Haberin Devamı

Haklarınız ortadan kalkmaz

Yedi yıl bir kıraathanede çalıştım. Beni sigortaya bildirmediler, hak sahibi olabilir miyim? R.O.

Bir işyerinde çalışmakla elde edilebilecek haklar sigortaya bildirmeye bağlı değildir. Sizin işyerinden kıdem tazminatını hakettiğiniz bir biçimde ayrılmanız halinde kıdem ve şartları varsa ihbar tazminatı, şayet varsa fazla mesai talep haklarınız vardır. Bunun sigortaya bildirilmemesi ile bir ilişkisi yoktur. Ancak sigorta mevzuatından kaynaklanan, en önemlisi emeklilik konularında probleminiz var. Bunun için dava açarak sigortalılıkta geçen günlerinizin sigortalılıktan sayılmasını talep edebilirsiniz. Bunu da yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder