Tamer Heper Dede hayatta mı?
HABERİ PAYLAŞ

Dede hayatta mı?

Dedemin iki kızı var, biri annem biri teyzem. Dedem teyzemle küs. Bu arada bana birkaç sene önce bir arsa verdi, zaten başka malı da yok. Acaba teyzem buna itiraz edebilir mi? Tapu bozulur mu? E.S.

Evet durum problemli. Dedeniz hayatta mı, yazmamışsınız. Dedeniz hayatta ise teyzeniz bu satışa müdahalesi edemez. Müdahale ancak dedenizin ölümünden sonra olabilir ve şayet teyzenizin böyle bir niyeti varsa müdahale de onun lehine sonuç verir. Dedenizin arsayı verdiğinden söz etmişsiniz. Vermek deyince benim aklıma bağışlamak geliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet bağışladı ise bu halde teyzenizin müdahalesi dedenizin vefatından sonraki bir yıl içinde olur. Dedeniz vefat etmişse ve aradan bir yılı aşkın zaman geçmişse teyzeniz süreyi geçirdi demektir. Ancak dede size tapuda bağış yapmadı da satış yaptı ise ve sizin bir çalışma hayatınız olmadı yani para kazanmadı iseniz bu halde gizli bağış söz konusudur ve bu halde müdahale süresi bir yılla sınırlı değildir. Şimdilik bu kadarı size yeter. Durumunuza bakıp değerlendirin. Daha detaya girmek için bir meslektaşımın yardımını alın.

Koyunuz

Bir arsamı satmışım. Borçlu olduğum banka tapu iptal davası açtı ve arsa yine benim adıma tescil edilecek. Ancak bu işlemler olurken tarlanın değeri belediyece yeniden belirlenmiş ve eskiden 100 TL iken şimdi 1000 TL olarak görülüyor. Şimdi bu değer artışı muhtelif nedenlerle benim aleyhime görülüyor. Çünkü bugün değeri 150 TL. Buna itiraz mümkün mü? T.O.

Bu durum sadece sizi değil çok vatandaşı sıkıntıya sokuyor. Nedeni şu: Belediyeler dört yılda bir sınırları içindeki arsaların metrekare birim fiyatını belirler. Emlak vergileri bu belirlenen fiyattan ödendiği gibi satış ve devirlerde en az bu değerler göz önüne alınır. Dolayısı ile düşünün ki gerçekte birim değeri 150 TL olan arsa için 1000 TL üzerinden vergi veya harç ödeyeceksiniz. Bu durum elbette sıkıntı yaratır. Sonra başka bölgelerde şöyle bir durum da ortaya çıkar. Bir caddenin bir yanı bir belediyeye, diğer yanı başka belediyeye bağlıdır. Bir yakadaki belediye birim fiyatı 100 TL olarak belirler, karşı sıradaki belediye 1000 TL. Bu bir mubalağa değildir yaşanmıştır. Dolayısı ile sıkıntı vardır ama… İşte asıl sıkıntı şimdi söyleyeceğim noktadadır. Bu haksız adaletsiz duruma vatandaşın itiraz hakkı yok. İtiraz ticaret odaları ile muhtarlıklardadır. Şimdiye kadar itiraz eden muhtarlık görmedim. Belki vardır ama ben tespit etmedim. Bu durumda vatandaş kuzudur, konulan yerde otlar, talep edileni verir, biraz semirince koyun olur sağılır süt verir ya da et. Yani yapabileceğiniz bir şey yoktur demek zorundayım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder