Tamer Heper Denetçi kat maliki olacak
HABERİ PAYLAŞ

Denetçi kat maliki olacak

Haberin Devamı

Binamızda yapılan kat malikleri kurulunda dışarıdan profesyonel yönetici ve denetçi seçme kararı alındı. Bir kat maliki bunun mümkün olmayacağını söyleyerek muhalefet etti. Böyle bir kararın alınması mümkün değil midir? B.Y.

Bu soruya bir kelime ile ‘mümkündür’ veya ‘değildir’ diyemem. Kısa bir açıklama yapmak zorundayım. Öncelikle dışarıdan yönetici seçilir mi? Dışarıdan yönetici seçimi mümkündür. Ancak yine de buna karar vermeden önce yönetim planına bakmak lazım. Yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceği hükmü bulunabilir.

[[HAFTAYA]]

Şayet böyle bir hüküm varsa dışarıdan yönetici seçilemez. Yönetim planında böyle yasaklayıcı bir hüküm yok ise kanunen dışarıdan yönetici seçimine mani bir durum yoktur. Geleyim denetçiye. Denetçi veya denetim kurulu için durum farklı. Kanun denetçinin veya denetim kurulunun kat malikleri arasında seçileceğini söylüyor. O halde yönetim planına bile bakmaya gerek yok, deneti veya denetim kurulu kat malikleri arasından seçilecek. Bunun başka yolu yok. Bu hükmü yönetim planı ile değiştiremiyoruz. Ancak kat mülkiyetinde defterler muhasebe bilimi çerçevesinde tutulması zorunluluğu yok. Dolayısı ile aslolan yönetimin faaliyetlerinin ve gelir-gider durumunun incelenmesidir. Gelir-gider akışı ise bankaya yatan veya makbuz mukabili tahsil edilen para ile gider makbuz ve faturalarının karşılaştırılması sureti ile yapıldığı için bu denetimi bir profesyonelin yapması gerekmeyebilir, bunu biraz tecrübesi olan herkes yapabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder