Tamer Heper Devlet satmaz
HABERİ PAYLAŞ

Devlet satmaz

Haberin Devamı


Biz beş kardeşiz. Anne ve babamız öldü bize iki ev iki de arazi kaldı. Evlerden birinde kız kardeşimiz oturuyor ve annemiz hastayken kız kardeşimiz annemize bu evde bakmıştı. Şimdi kız kardeşimiz evin kendisine verilmesini istiyor. Bir erkek kardeş hariç diğerleri buna razıyız. Şayet bu konuda kardeşimiz ikna olmazsa, kız kardeşimiz bu evden çıkarılır mı, yoksa devlet satışa çıkarır mı? E.M.

Anne ve babanızın ölümü ile tüm malvarlıkları siz beş kardeşe kalmış. Bu durumda annenize bakılan evde oturan kız kardeş de elbette ortaklar arasında yer alıyor. Kendisi ortaklar arasında yer aldığı için beşte bir hisse ile dahi olsa bu yerin maliki. Evet tam malik değil ama hisseli ortaklardan. O halde kendisi burada malik sıfatı ile oturuyor.

[[HAFTAYA]]

Yani onu oradan çıkartmak mümkün değil. Dilediği kadar oturabilir. Peki aranızda paylaştırılır mı? Evet aranızda paylaştırılabilir. Bu hususta öncelikle aranızda anlaşıp anlaşamadığınıza bakılır. Şayet kendi aranızda anlaşıp paylaştırma yapabiliyorsanız, (ki en güzeli budur) paylaşırsınız ve tapuya gidip paylaşma şartlarına göre adınıza tescil yapabilirsiniz. Ancak anladığım kadarı ile anlaşamıyorsunuz. Bu halde mahkemeye başvurmak gerekecektir. Böyle bir dava ortaklığın giderilmesi davası değildir, böyle bir dava mirasın paylaşılması davasıdır. Konu herhangi bir gayrimenkul değil, mirasın tümüdür. Böyle bir davada hakim eşit paylara sahip kişilere eşit değerde mal ayırır ve terekeyi böylece paylaştırmış olur. Bunun sonunda da gayrimenkulün satışı söz konusu değildir. Yani sorunuzun içinde bulunan “Devlet satarmı?” sorusunun yanıtı da budur. Bu davada devlet satmaz.

Önce davayı kazanın

Babam öldüğünde küçüktüm. Velim olarak malları annem kullandı, onlardan elde ettiği gelirle gayrimenkul aldı bir kısmını kardeşim ve bir kısmını kendi adına yaptı. Şimdi ben ortaklığın giderilmesi talebinde bulunabilir miyim? Onlara düşen mirastan indirim talep edebilir miyim? Y.K.

Siz küçük olsanız da, size kalan miras payını veliniz sıfatı ile idare etse de, annenizin sizin haklarınızı korumak gibi bir görevi vardır. Sizin haklarınızı yok sayıp kendisine daire alması adalet ilkeleri ile bağdaşmaz ve veli sıfatı ile elde ettiği haklarını kötüye kullandığı anlamına gelir. Doğrusu çocuğun gelirinden ailenin de istifade edebileceği her ne kadar kabul ediliyor ise de sizin gelirinizden ailenin acil ihtiyaçlarının karşılandığı anlamı çıkmıyor. Anlattığınızdan, sizin haklarınızin bertaraf edilmiş olduğu anlamı çıkıyor. Şimdi reşit olduğunuza göre kötü niyetle bertaraf edilen haklarınızı talep edebilirsiniz. Bu, kaybettiğiniz haklarınızın maddi yönden iadesi kararı olabilecektir. Dolayısı ile açacağınız davayı kazandığınız takdirde size iade edilecek menfaat karşılığı olarak anlaşarak terekeden hisse veya nakit alabilirsiniz. Ancak önce davayı kazanmak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder