Tamer Heper Devre tatil
HABERİ PAYLAŞ

Devre tatil

Haberin Devamı

20 Temmuz 2011 tarihinde bir devretatil sözleşmesi imzaladım. Benden 150 TL peşin aldılar gerisi takside bağlandı. Ancak satın aldıktan sonra satan şirket hakkında olumsuz bilgiler edindim ve caymak istiyorum. Bu nasıl mümkün olur? O.A.

Devre tatil gibi bir uygulama yasal dayanağı olmadan başlamıştı. Bu nedenle çok kimse aldatıldı, parasını kaptırd. Çok sonra devre tatil kavramı 4077 sayılı Tüketici’nin Korunması Hakkında Kanun’da çok kısa olarak yer aldı, sonra da 2003 yılında bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Buna göre cayma hakkı şöyle kullanılır: Tüketici, sözleşmenin her iki tarafça imzalanmasından itibaren 10 gün içinde hiçbir sebep göstermeksizin ve hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin cayma hakkını kullanarak sözleşmeden dönebilir.

[[HAFTAYA]]

Sağlayıcı bu süre dolmadan devre tatil sözleşmesine konu mal veya hizmet karşılığı tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Sözleşmenin, devre tatil sözleşmesine konu tesiste aktedilmesi halinde bu hüküm uygulanmaz. Bu durumda sözleşmenin devre tatile konu tesiste yapıldığı ispat külfeti sağlayıcıya aittir. Şimdi anlaşıldığı üzere sizden peşin peşin paralar alınmış bakiyesi için de anında senet alınmış. Bir kere bunlar yönetmeliğe aykırı davranış. Sonra sözleşmede bulunması gereken şartlar var. Bunlar da yönetmelikte sayılmış. Bunlardan herhangi birinin eksik olması halinde cayma süresi 3 aya çıkıyor. Bu şartlar çok uzun. Buraya alma imkanım da yok. Ancak bunlardan herhangi birinin eksik olup olmadığına da bakmanızda yarar var. Ancak sizden peşin para alınması ve bakiyesinin bonoya bağlanması yönetmeliğe aykırı hususlar olmakla sözleşmeyi feshedebileceğiniz kanaatindeyim.

Şifre özeldir

Bir işyerine girdim ama benden e-devlet şifrem istenildi. Bu şifreyi vermeyenler işe alınmıyor. Böyle bir uygulama var mı? F.A.

Hayır yok ve olmaması lazım, zira e-devlet şifresi şahsidir. Şahsın kendine ait özel bilgileri sağlaması amaçlanarak düzenlenmiştir, hatta şifre alındıktan sonra değiştirilmesi tavsiye olunmuştur ki bir başkasının eline geçmesin. Dolayısı ile aslolan şifrenin gizli kalmasıdır. Ancak şifre birilerinin eline geçti ise şifrenin değiştirilmesi mümkündür. Bu durumda size şifreyi değiştirmek kalıyor. Tahmin ediyorum ki bu işsizlik furyasında iş bulma sevinci ile işçi, işverenin her istediğini yapma mecburiyetinde kalıyor ve bu nedenle de şifreyi vermekten çekinmiyor. Ancak yapılan iş doğru değildir. İşçiden ikametgahı istenebilir, sabıka kaydı istenebilir ama e-devlet şifresi özeldir istenemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder