Esra Karayel Direnç 86 bin seviyesinde
HABERİ PAYLAŞ

Direnç 86 bin seviyesinde

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi yukarı hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada bu hafta geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi ibre yükselişten yanaydı. Haftaiçi 86 bin 254 puan seviyesini test etti. Cuma gününü ise haftalık bazda yüzde 3.58 değer kazancıyla 85 bin 573 puan seviyesinden kapattı.

Ekonomik veriler destekledi

Küresel borsalarda da hava iyi gelen ekonomik veriler sonrası olumluydu. Çin’de açıklanan ekonomik veriler, petrol fiyatlarının seyri, Amerika’da enflsayonun beklentilerin altında gelmesi, borsalara alımları getirdi. Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. Bununla birlikte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye kredi notu izlendi (notta değişiklik yapılmadı). Hafta boyunca Türk Lirası üzerindeki baskı devam etti.

Merkez’e yeni başkan

Merkez Bankası’nın yeni başkanının atanmasını (Murat Çetinkaya) piyasalar olumlu karşıladı. İki yıl vadeli gösterge vadede tahvil faizleri sert düştü ve haftayı yüzde 9.32’den kapattı. Dolar/TL yatay seyir izleyerek haftayı 2.85’ten kapattı.

Endeksin dalgalı seyirle birlikte gelen alımlarla yukarı trendine devam etmesi muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda iyimser hava devam edecek. Bununla birlikte Borsa İstanbul’da endekste bu hafta küçük çaplı kâr satışları görülebilir. Teknik olarak 84 bin 500 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece kısa vadede yükseliş trendi devam etmesi muhtemel gözüküyor.

Direnç 86 binde

Borsa İstanbul’da endekste 85 bin 700 ara direnç olmak üzere önemli direnç seviyesi 86 bin seviyesinde gözüküyor. Yukarı trendin devam etmesi için bu seviyenin artan işlem hacmiyle kırılması gerekiyor. Para piyasalarında da küresel ekonomiyi etkileyen verilerdeki gidişat önemli. Dolarda geçen hafta başlayan yükseliş hareketleri kısa vadede bir miktar güçlenebilir. Bu hareket 2.90 seviyelerine kadar devam edebilir. Bu seviyelerde temkinli olmakta fayda var.

Faizlerde düşüşe devam

Tahvil bonoda iki yıl vadeli gösterge vadede tahvil faizleri yeni haftada düşüş hareketi hız keserek devam edebilir. Faizlerin yüzde 9.20-9.30 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

GENEL KURUL YAPILDI

Soru: Bimaş’ta kâr payı dağıtımı belli oldu mu? İskender DEMİR/İstanbul Cevap: Bimaş’ta yapılan Olagan Genel Kurul toplantısında, nakit kâr payı dağıtımının iki taksit olarak dağıtılmasına karar verildi. İlk taksit 6 Haziran 2016’dan itibaren her bir pay için brüt 0.60 TL (net 0.510 TL), ikinci taksit ise 7 Kasım 2016’dan itibaren her bir pay için brüt 0.50 TL (net 0.425 TL) olarak dağıtılacak.

ANLAŞMA TAMAM


Soru: Vestel’de son gelişmeler nedir? Dursun YETER/İstanbul Cevap: Vestel, yüzde 100 dolaylı bağlı ortaklığı olan Vestel Iberia SL ile Ispanya’da mukim Telefonica de Espana S.A. (Telefonica) arasında, Movistar markalı, internet tabanlı TV çözümlerini içeren televizyon üretimi için gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında anlaşmaya vardığını açıkladı. Şirket haberleri ile ilgili gelişmeleri ve açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Garanti Bankası hissem var. Şu an için satmaya düşünmüyorum. Ancak geçen hafta gelişmeler olmuş. Banka mı alıyor? Doğru mu? Sedat CANER/İstanbul Cevap: Garanti Bankası’nın hakim ortağı Ispanyol BBVA’nin CEO’su Carlos Torres Vila, Türkiye’de bir banka daha almak istediklerini açıkladı. Şu an satışta bir banka olmadığı için aktif olarak müzakere yürütmedikleri ifade edildi. Bununla birlikte Garanti için anlamlı bir banka daha almak istedikleri belirtildi. Banka ile ilgili sağlıklı bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Uzun vade için takip edebilirsiniz

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda yeni haberler nedir? Hissede çıkış için vade nedir? Yılmaz AKSU/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, projelerinden Maslak 1453 Projesi’nde yüklenici ile yapılan ile protokole göre 1.63 milyar TL olan asgari şirket payı toplam gelirinin 1.88 milyar TL’ye yükseldiği bildirildi. Hissenizi uzun vade için açıklamalar ve işlem hacmi ile birlikte izlemenizi tavsiye ederim.

Temettü dağıtım tarihi belli oldu

Soru: Ereğli Demir Çelik hissem var. Temettü ödeme tarihi nedir? Sefa KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Ereğli Demir Çelik, 1 TL nominal degerli hisseye ödenecek brüt 0.30 TL (net 0.25833 TL) kâr payı dağıtımına 25 Mayıs 2016’dan itibaren başlanılacağını ve halka açık pay sahibi hissedarların hesabına T+2 valörlü olarak yansıyacağını açıkladı.

Kısa vadede yatay

Soru: Finansbank’ın bono ihracı hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hissede teknik olarak kısa vadede yön nedir? Cem ÇINAR/İstanbul Cevap: Finansbank tarafından halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya satılmak üzere 91 gün vadeli 60 milyon TL (talep gelmesi durumunda ihracın nominal tutarı 90 milyon TL'ye kadar artırılabilecektir) nominal değerde iskontolu bononun 14 Nisan 2016 Perşembe tarihinde ihraç edilmesi planlandı.

Bağlı ortaklığı başladı


Soru: Odaş Elektrik hissesini takip ediyorum. Yeni bir faaliyete mi başladı? Kadir YILMAZ/İstanbul Cevap: Odaş Elektrik, yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı Suda Maden bünyesinde yer alan maden sahalarında Antimuan alanında madencilik faaliyetlerine başladığını açıkladı.

Süreç devam ediyor

Soru: Makine Takım’ın Kocaeli/Gebze’deki satış süreci sonuçlandı mı? Murat İLDENİZ/İstanbul Cevap: Şirketin mülkiyetindeki Kocaeli/Gebze’de yer alan satış süreci fabrika girişine asılan ‘Satılık Gayrimenkul’ ilanı ile devam etmekte olup, geçen süre zarfında yapılan görüşmeler neticesinde henüz bir sonuç alınamamıştır.

Borsa'yı arayın

Soru: Tahtası kapalı hissem var. Şu an borsada işlem görmüyor. Nereden en doğru bilgiyi alabilirim? Hilmi CANER/istanbul Cevap: Bu konuda en sağlıklı bilgi için Borsa İstanbul Yatırımcı Danışma Merkezi'ni arayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder