Tamer Heper Doğru olanı yapın
HABERİ PAYLAŞ

Doğru olanı yapın

Ben işyerimi evimizin önünde bulunan binaya taşıdım. Bahçe içinde ahşap bir ev, eskiden beri var. Ancak önde benim dükkan olarak kullandığım yer kaçak. Şimdi benim belediyeden bu yeri kaydetmesini istesem mümkün mü? Bu yeri biraz daha büyütmek istiyorum, ilave yapabilir miyim veya yıkıp yeniden yapabilir miyim? S.Ö.

Bir binanın projesinin tasdiki belediyeden yapılır bu tamam, ancak gayrimenkul tescili tapu dairesinde yapılır. Şimdi bu yeri büyütmek istiyorsanız kaçak olan bina kaçak olmaktan kurtulamaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yeniden yıkıp yapmayı düşünüyorsanız yapacağınız şey önce bu yere ait imar durumunu belediyeden almaktır. İmar durumu yeni bir bina yapmaya izin veriyor ise bu takdirde bir proje yaptırıp belediye imar müdürlüğüne tasdike vereceksiniz. Tasdik görürse ondan sonra binayı yapıp tapuda cins tashihi yapacaksınız. Sistem bu. Şayet izinsiz binayı geliştirmeye kalkarsanız muhtemelen belediye tarafından mühürlenmesi ve yıkımı gündeme gelecektir. Benim tavsiyem yukarıda anlattığım yolu izlemeniz. Biraz masrafı olur ama sağlıklıdır.

Önce adli para cezası var

Birkaç tane çek kestim ama ödeyemiyorum. Bunun sonucu ne olur? Hapis cezası verilir mi? H.B.

Efendim eski 3167 sayılı kanuna göre birinci karşılıksız çek için çek bedeli kadar para cezası öngörülüyordu. Sonraki karşılıksız çekler için de bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası vardı. Şimdi 5941 sayılı kanun yürürlüğe girdi. 2009 yılında yürürlüğe giren bu kanun doğrudan hapis cezasını öngörmüyor. Her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezası öngörüyor. Ancak bu para cezası da çekin ödenmemiş kısmından daha az olmuyor. Peki bu para cezası ödenmezse ne olur? İşte o zaman hapis cezası gündeme gelir. Şimdi para cezası karşılıksız çek kadar ise ve mahkemece karşılıksız kalan kısım kadar para cezası verilecek ise hiç riske girmeden bu paranın ödenmesi umarım daha mantıklıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder