Tamer Heper Doğrusu mevduata uymak
HABERİ PAYLAŞ

Doğrusu mevduata uymak

Haberin Devamı

Bir daire alımı için başvurdum. Bunda 18 hisse var ancak bunun üzerindeki daire kaçak. Ben bu daireyi alırsam ne gibi bir zararım olur? M.E.

Önce okuyucumun sorusunun şifresini çözmeye çalıştım ve sanki yukarıdaki soru ortaya çıktı. Şayet yanlış özetlediysem okuyucum daha anlaşılır şekilde sorarsa ve yanıtım farklı olacak ise yine yanıtlarım. Bu istisnai bir uygulama olacak ama anlıyorum ki bir daireye yüklü bir para bağlayacak, bari zarara uğramasın. Bir daire alımı için başvurmak sanki bir satış vaadi sözleşmesi ile ileride yapılacak bir daireye talip olmak gibi geliyor.

Ancak böyle bir yapı henüz yapılmadığı için üzerindeki dairenin kaçak olacağı bilinmez. Bu nedenle sanki mevcut bir daireye talip gibi algılıyorum. İkinci algılama, 18 hisse konusunda. 18 hisseyi de ben arsa payı gibi algılıyorum. Evet arsa payı pay ve payda ile birlikte oluşursa bir anlam ifade eder ama vatandaş sadece pay rakamını kullanmakta, bunu da çok görüyorum. Bu çerçevede bir yanıt verecek isem şunu söyleyebilirim. Bir anayapı içinde proje dışı bir imalat var ise binaya iskan izni verilmez. İskan izni alamayan bina kat mülkiyetine geçemez. Tapular kat irtifak tapusu şeklinde kalır. Bugün için kat irtifak tapusu ile kullanılan binlerce bina var. Üst katın proje dışı olması hali, iskan izni alamama ve kat mülkiyetine geçilememe dışında o katın problemi, kat irtifak tapusu ile kullanmaya razı iseniz sizin daireniz için problem yaşanmaz, olsa olsa ortak gider paylaşımında problemler yaşayabilirsiniz. Ancak böyle kaçak katlarda oturanlar dairelerinin ihtilaf konusu olmaması için bunları problem yapmamaktadırlar. Durumunuz bu kararı siz verin. İşin doğrusu her şeyin yasalara uygun olmasıdır. Yani bina tasdikli projesine uygun olmalı, iskan izni alınmalı, kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmelidir. Ancak bürokrasi yasaları uygulamamışsa, belediyeler birçok aykırılığa oy kaygısı ile göz yummuşsa, yandaşlar korunup muhalifler cezalandırılmışsa, mevzuata uymaya çalışanlar sıkıntıdadır. O zaman da binaların yüzde 90’ı proje dışı inşa olunur, ihtilaflar zirve yapar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder