Ekrem Sarısu Doğum borçlanmasıyla kazanılan günler son 3.5 yıla sayılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Doğum borçlanmasıyla kazanılan günler son 3.5 yıla sayılmaz

Haberin Devamı

Soru: Doğum daha önce olmasına rağmen, şu an SSK’lı çalışan biri borçlanma yapsa bu borçlanma son 3.5 yıl hesabına dahil olur mu? Necati HACALOĞLU Cevap: Borçlanmayla kazanılan günlerin son 3.5 yıla sayılması için borçlanmaya ilişkin fiilin son 3.5 yıl içinde olması gerekir. Sanırım sorunuz doğum borçlanmasıyla ilgili. Doğum borçlanmasıyla kazanılan günler doğum tarihinden sonrasındaki iki yıla mal edilir. Son 3.5 yıla sayılmaz.

Doğum yapan kadına devlet yardımı geldi

Soru: Doğum yardımı kanunu çıktı mı? Çıktıysa, devlet doğum yapan kadına kaç lira verecek? Bilgilendirebilir misiniz? RABİA Cevap: 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, toplumda torba kanun olarak adlandırılan 6337 sayılı yasa ile, doğum yardımı getirildi. Ancak uygulama 15 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek. Dolayısıyla bu tarihten itibaren, Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak. Doğum yardımı anne ve baba Türk ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, sadece bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Doğum yardımı herhangi bir vergiye veya kesintiye tabi tutulmadan ödenecek ve haczedilemeyecek.

Doğumdan sonraki iki yılda prim ödenmeyen günler borçlanılabiliyor

Soru: 18 Mayıs 1979 doğumluyum. 10 Mart 1997’de SSK’lı oldum. 31 Temmuz 2005’te SSK’dan ayrıldım. 21 Nisan 2006 ve 29 Kasım 2007 doğumlu iki oğlum var. 3 Mayıs 2012- 31 Aralık 2012 arası tekrar SSK’ya prim ödedim. O tarihten sonra prim ödemem yok. 1) Doğumlarımı 4 yıl olarak (1440 gün) borçlanabilir miyim? 2) Borçlanma halinde emekliliğimi öne çekebiliyor muyum? 3) Ne zaman emekli olabilirim? MERAL Cevap: 1) 4 yıl (1440 gün) doğum borçlanması yapamazsınız. Çünkü doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde prim ödenmeyen günler borçlanılabiliyor. Birinci doğumunuz için; birinci ve ikinci doğumunuz arasındaki 578 günü, ikinci doğumunuz için de 720 gün olmak üzere toplam 1298 gün borçlanabilirsiniz. 2) Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar borçlanılabildiğinden, borçlanma emekli olma şartlarını değiştirmez. Ancak prim sayısını artırır. Diğer şartları sağlayıp primi eksik olanlar, doğum borçlanmasıyla primi tamamlayarak emekli olduklarından, doğum borçlanması bu kişilerin emekliliğini öne çekmiş olur. 3) 20 yıl sigorta, 5900 gün prim ve 53 yaş şartına tabisiniz. Doğum borçlanmasından sonra 1343 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 18 Mayıs 2032’de emekli olabilirsiniz.

Gündelikçi kadın prim ödemeden sağlık yardımı alabilir mi?

Soru: 5 Nisan tarihli yazınızda günde 80 kuruş prim ödenen gündelikçi çalışanın, varsa SGK’lı eşi üzerinden sağlık yardımı almasının mümkün olduğunu belirtmişsiniz. Acaba evde SGK’lı kimse yoksa benzer şekilde aile yeşil karttan hizmet almaya devam edebiliyor mu? KİNO Cevap: Ay içinde 10 günden az süre ile ev hizmetlerinde çalışan kadın veya eşinin gelir testi yaptırması sonucunda, aile içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin üçte birinden (bugün için 400.50 lira) az çıkarsa, prim ödemeden sağlık yardım alabilir.

Torba yasadan geriye dönük borçlanma çıkmadı

Soru: Babamın yaşı dolduğu halde prim günü eksik geliyor. Bu yüzden emekli olamıyor. Babam 1958 doğumlu, çiftçi Bağ-Kur’lu. Yeni çıkan torba yasalarda da geriye doğru borçlanma diye bir madde var mı? YÜCEL Cevap: Maalesef yeni çıkan torba yasada geriye dönük borçlanma hakkı veren bir düzenleme bulunmuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder