Tamer Heper Doktor raporu yeterli
HABERİ PAYLAŞ

Doktor raporu yeterli

Haberin Devamı

Annemiz 85 yaşında, sağlık ocağından rapor almış malvarlığını torununa vermiş. Sağlık ocağından alınan raporla bu iş olur mu? Torunun hiç parası yok, böyle alım satım olur mu? Satış gösterip bağış yapmak ne demek? D.G.

Zaman zaman anlatırım, hatırlayacaksınız, yaşı biraz ilerlemiş kimseler için hemen ‘bunamıştı’, ‘aklı başında değildi’ ‘demans hastasıydı’ gibi iddialar ileri sürerler. Bu iddiaları bertaraf etmek isteyen yaşı biraz ileri olan kimseler hukuki işlem yaparken bir sağlık raporu alır. Bunun için tam teşekküllü hastaneye gitmeye gerek yoktur. Akıl sağlığı ile ilgili herhangi bir branş doktorundan bu rapor alınabilir. Dolayısı ile sağlık ocağından da alınmasında mahzur yoktur. Şimdi ikinci soruyu atlayıp sonuncuya geçeyim, ikinci daha iyi anlaşılır.

[[HAFTAYA]]

Biliyorsunuz tapuda satış yaparken satış değeri bildirilir. Yani bu bir satış işlemidir. Gayrimenkullerin satış işlemi yapılması halinde mirasçılar gayrimenkul üzerinde hak iddia edemezler. Bağış durumunda hak iddia edebilirler. Miras kaçırmak isteyen kimseler, gerçekte birilerine bağış yapar ama mirasçılar hak iddia etmesin diye tapuda satış gösterirler, satış bedeli beyan ederler. Bu mirasçılardan mal kaçırmanın yoludur. İşte şimdi ikinci sorunun yanıtı. Sizin olayda torunun hiç parası yok, yani satın alması imkansız. O halde tek ihtimal kalıyor, gerçekte toruna bağış yapılmıştır. Para alınmamıştır ama mirasçıların müdahalesi önlenmek istendiği için satış gösterilmiştir. Bu durumda mirasçıların dava açması ve gerçekte bir bedel ödenmediğinin ispatlanması lazım ki satış işlemi iptal edilsin. Bunun ispatının yollarından biri de satın alanın hayatı boyunca bu malı alacak kadar para kazanmadığının belgelenmesidir.

Yok hükmündedir

Anneannem ölümünden bir ay önce noterde bir vasiyetname yapmış, tüm malvarlığını iki dayıma bırakmış. Bu vasiyetname yapılırken yanında bulunan tanık anneme itirafta bulunmuş. Diyor ki annenizin şuuru bulanıktı, okur yazar olduğu halde noterde “okur yazar değil” notu ile parmak bastırılmış. Bu parmağı da birileri elinle tutup bastırmış. Bu tarihlerde akıl hastalığı raporu var ve nitekim bir ay sonra da öldü. Annem vasiyetnamenin iptali için dava açtı, sorumluları da savcılığa bildirdi. Bu davaların sonu ne olur? Başkaca yapacak bir şey var mı? M.Ş.


Bana öyle geliyor ki bana yazmakla boşuna zahmet etmişsiniz, zaten anneniz yapılacak her şeyi yapmış. Bu durumda vasiyetnamenin yok olduğunun tespiti gerekir. Çünkü öyle şuursuz birinin elini tutup, parmak bastırılarak hazırlatılan vasiyetnamesinin iptali değil yokluğunun tespiti mümkündür. Zira burada bir hukuki eksiklik yok, burada ‘yok’ olan bir vasiyetname var. Bu vasiyetnameyi anneanneniz yapmamış, birileri yazmış, sonra da elini tutup izini çıkarmışlar, olmuş vasiyetname. Şimdi mahkemenin bakacağı bu iş için ‘dava kazanılır’ veya ‘kazanılmaz’ diyemem, buna mahkeme karar verir ama savcılığa da başvurduktan sonra bana söyleyecek söz kalmamış. Bunun için bana yazma zahmetine katlanmışsınız diyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder