Tamer Heper Dolandırıcılar türedi dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Dolandırıcılar türedi dikkat!

Herkes gibi bankadan kredi kartı aldım ve taksitlerle geri öderken 2001 yılında mali sıkıntıya girdim. Taksitlerimi ödeyemedim ve aleyhime icra takibi yapıldı. Mal beyanında bulundum ama borcu kapatamadım. Çünkü 390 TL’lik borç dört ayda 11 bin TL olmuş. Ben bunu ödemedim. Beni telefonla değişik değişik avukatlar aradı ama sonra arayanların ardı arkası kesildi. Derken geçtiğimiz günlerde bana “Borcunuz için aftan yararlanın şu numarayı arayın” diye telefon geldi. Aradım, böyle bir dosya yok dediler, bankaya sordum, onlarda da yokmuş. Peki bu borç 11 yıl kalır mı? Dört ayda 11 bin TL olursa 11 yılda ne olur? İ.K.

Haberin Devamı

Başınızdan geçen olay tam bir yanlışlıklar komedyası. Birincisi 390 TL’lik borç hiçbir zaman dört ayda 11 bin TL olmaz. Türkiye ekonomik yönden ne badireler atlattı ama hiçbir zaman böyle bir faiz görülmedi. Bahsettiğiniz faiz oranı kabul edilebilir, anlaşılır bir oran değil. Dolayısı ile sizin başınıza gelen makul bir olay değil. Dolayısı ile işin başında siz kandırılmışsınız. [[HAFTAYA]] Sonra sizi arayanlar kim? Bilmiyorsunuz. Gelen telefon mesajı, çeken kim onu da bilmiyorsunuz. Siz gerçekten banka veya avukat sanıyorsunuz ama şimdilerde piyasada öyleleri türedi ki birtakım bilgiler elde ediyorlar ve avukat adı altında ama altında imza bulunmayan mektuplar gönderip iki sayfa tehditten sonra “Parayı şu hesaba yatırın” diyorlar ve dolandırıcılık yapıyorlar. Bunlara dikkat edin, bana öyle geliyor ki siz de bu tezgahlardan birine düşmüşsünüz. Bir icra dosyası 10 sene geçmekle ortadan kaldırılır. Sizinki de kalkmış olmalıdır. Dolayısı ile bundan sonrakiler şayet yeni kart borcu değil ise muhtemelen dolandırıcılıktır.

Kayınbirader yakın akraba sayılmamış

2009 yılında kayınbiraderim benden borç istedi verdim. Bugüne kadar ödemedi ama elimde de senet yok. Bunu nasıl ispatlar da paramı alırım? İkinci sorum. Vefat eden eşim dairesinin kuru mülkiyetini muhafaza ile intifa hakkını bana satmıştı. Bugün bu dairede oturuyorum. Ancak çıksam kiraya verebilir miyim? Eşimin çocukları benden bedel isteyebilir mi? Daireyi satabilir miyiz? Ölümüm halinde intifa hakkı kime düşer? A.S.

Haberin Devamı

Bir borç 2500 liradan fazla ise borcun varlığı ancak senetle ispatlanabilir. Bunun bir istisnası var. Şayet borçlu yakın akraba ise mesela ana-baba, kardeş, kayın valide-kayın peder ise bu halde senet şart değildir, tanıkla da ispat mümkündür ama bu yakın akrabaların içinde kayınbirader yok. Yani verdiğiniz borç 2500 liradan fazla olduğu için (4000 TL) tanıkla ispatlayamayacaksınız. Belki bir icra takibi yaparsınız, öderse öder, itiraz ederse ve durum mahkemelik olursa olsa olsa yemin teklif edersiniz. Gelelim intifa hakkına. Binada siz oturuyorsunuz, çünkü intifa hakkına sahipsiniz. Ancak intifa hakkı sahibi kimseler bu gayrimenkulde oturabileceği gibi kiraya da verebilirler. Dolayısı ile sizin bu yeri kiraya vermenize engel yok. Hiç kimse de sizden kira veya kiradan pay isteyemez. Satma konusuna gelince intifa hakkı sahibi gayrimenkulü veya intifa hakkını satamaz. Ölümünüz halinde ise intifa hakkı son bulur. Kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşir ve kuru mülkiyet sahipleri tam malik olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder