Tamer Heper Dosyada gizlenen bir şey var
HABERİ PAYLAŞ

Dosyada gizlenen bir şey var

Haberin Devamı

Annemin bir bankaya kredi kartı borcu vardı. İcra takibi yapılmış ve emekli maaşından kesilmeye başlanmıştı. Bir yılı aşkın süre böyle devam etti, sonuçta kesinti son buldu annem tam maaşını almaya başladı. Ancak bir müddet sonra yine kredi alma ihtiyacı doğduğunda annemin bankaya borcu bulunduğu bu nedenle kredi verilmeyeceği söylendi. Bankaya başvurduk, borcun varlık yönetimi şirketine devredildiği söylendi. Şirkete gittik borcun aynen durduğu söylendi. Adliyeye gittik icra dosyasına borç ödenmiş görünüyor ancak kimin çektiğini bize söyleyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Bu nasıl iş, bunu nasıl çözeriz? B.G.

Bu iş tam bir yanlışlıklar zinciri. Önce emekli maaşından kesinti yapılması hata, ikincisi banka kayıtlarında hata, üçüncüsü icra dosyasında hata. Bu bir tek sizin mi başınızda? Sanmıyorum. Bu tür yanlışlıklar zincirinden mağdur olan çok kişi var. Biliyorsunuz emekli maaşına haciz konulamıyor. Buna mani olabilirdiniz, ancak “Borç varsa ödenecek” diye iyi niyetli davrandınız, itiraz etmediniz, alın size iyi niyetinizin karşılığı. Peki şimdi ne olacak? Borç icralık olmuşsa ve para icra dairesine ödenmişse artık başka yapacak bir işleminiz kalmamış. Sizin borcunuz ödendiğine göre şimdi asıl mesele banka ile varlık yönetimi şirketi arasında.

[[HAFTAYA]]
Çünkü varlık yönetimi şirketi borç var diye bu borcu bankadan satın aldı, yani bir para ödedi. Oysa borç yok, yani ödediği para boşa gitti. Bu sizi ilgilendirir mi? Yok ilgilendirmez. Peki sizin dosyadaki parayı kimin çektiğini öğrenmenize bir engel var mı? Hayır yok. Zaten yanlışlıkların sonuncusu da icranın bu tavrı. Dosyada taraf olan herkes bu dosyayı inceler. İncelerken de dosyadaki paranın kime ödendiği açıkça görülür. Parayı çeken, dosyaya para çekme yetkisi bulunan bir vekaletname sunmak zorundadır. Sonra da onun adına reddiyat makbuzu dediğimiz bir ödeme makbuzu düzenlenir ve bu dosyada bulunur. Dolayısı ile parayı kimin çektiğini her bakan görür. Bunun sizden saklanması bir şeylerden korkulduğu ve sizden gizlendiği anlamını taşır. Bu dosyalara ulaşamadığınız takdirde bir meslektaşımın yardımını alırsanız meslektaşım dosyadaki tüm detayı önünüze döker. Kanun dışı bir işlem yapıldı ise cumhuriyet savcılığına şikayet edin. Hiçbirini başaramazsanız menfi tespit davası açıp borcunuzun bulunmadığını hüküm altına aldırabilirsiniz.

Bayağı güçlüsünüz 1

50 daireli bir sitede 90 daire sahibiyim. Yönetim oluşturmaya çalışıyoruz, kat malikleri kurulunu toplayacağız. Bu sitede toplantıda kaç oy kullanabilirim? Kiracılarım toplantıya katılıp oy kullanabilir mi? G.K.

Kat mülkiyetine tabi binalarda bir kişi bütün oyların üçte birinden fazla oy kullanamaz. Yani sizin oy hakkınız 50. Kiracılar toplantıya katılabilir mi? İzlemek için katılır, kendilerini doğrudan ilgilendiren konularda görüş bildirebilir ama oy kullanamaz. Oy hakkı kat malikinindir. Dolayısı ile kat malikleri toplantısında 50 oyu siz temsil edeceksiniz ve oy kullanacaksınız, kiracılarınız kullanamayacak. Doğrusu tatbikatta tüm kat maliklerinin toplantıya katıldığına henüz tanık olmadım, dolayısı ile sizin oy potansiyeliniz hiç küçümsenecek bir rakam değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder