Özlem Denizmen Dövize değil, patrona bak
HABERİ PAYLAŞ

Dövize değil, patrona bak

Haberin Devamı

Her para sorunu çözülür, yeter ki siz işinize tüm gücünüzle sarılın. Kendinize inanın. Çok çalışın. Fark yaratın. Sabah akşam dolar kuruna değil, iş güvencenize bakın

Çok çalışıp işyerinde FARK YARAT


SORU: Uzun bir aradan sonra çalışmaya yeniden başladım. Bir önceki işimden çıkartıldığım için (borcum da vardı, çok zorluk çektim) yine aynı şeyin başıma gelmesinden korkuyorum. Çalışma hayatı konusunda bana önerileriniz var mı? Ayhan CEVAP: Gelirin olduğu sürece sorun yok. İşyerinde vazgeçilmez olmak üzerine çalış. Ben şirketime nasıl değer katarım, fark yaratırım diye düşün. Normal işinden beklenenden fazlasını yap. Bir çalışanı işyerinin tutması için çalışanın da üretmesi, uygulaması lazım. Çok çalışıp, fark yaratıp patronun beklentisinin ötesine geç. Öyle bir dönemdeyiz ki işinin kıymetini bil ve tutun. İşyerinde girişimci ol. Fikir üret. Ama bazen “Ben buraya bir şey katmasam da olur” moduna giriliyor. Evliliklerde de öyle. Nasılsa 10 senedir evliyiz, pijamayla gezebiliriz deniyor ama olmuyor. Patronun “Haydi yap bunu” dediği zaman yapabilmen lazım. Uygulayabilen az. Gelirine sıkı sıkı tutun, artırmayı da planla. Kendine de güvendikten sonra her şeyin üstesinden gelebileceğine inanıyorum. Sen de inan.

[[HAFTAYA]]

El ele verin, borçları temizleyin


SORU:
Borç batağındayız. Benim gelirim 2500 TL, eşimin geliri 1500 TL. Bedelli askerlik yapacak. Bir arabamız var, satılığa çıkardık. Borçlarımız 4 kredi kartına toplam 13 bin TL. Hepsi dolu ve biz bu parayı neye, nasıl harcadık anlamadık. Malesef ikimiz de sigara bağımlısıyız. Arabayı 22 bin liraya satarsak 18 bin lirasını askerlik için kullanacağız. 4 bin lira ile de kartların bir kısmını kapatabiliriz. Lütfen söyleyin ne yapalım, nereden başlayalım? Borcumuz boyumuzu aştı, bir haftadır uykusuz ve kavgalıyız. Mukaddes CEVAP: Birbirinizi suçlamayı bırakın, çözüme odaklanın. Demleyin çayınızı, oturun bir masaya plan yapın. Harcamalarda istek mi/ihtiyaç mı analizi yapın. İstekse, almayın. İkinizin de birer harcama defteri olsun, 1 lirayı bile yazın. Borçlar bitene kadar kart kullanmayın. Bu borçları ailece birlik olarak bitirebilirsiniz. Birbirinize GÜÇ verin. Arabayı sat, borçların bir kısmını kapat. Eşin askerlik yerine işine de devam etmiş olur. Kartlarda gecikme varsa o vakit kalan tutar kadar ihtiyaç kredisi de alabilirsin. Kanal tedavisi olmadan borçların kökü kurutulmaz. Samimi olun.

Zarar etmeden nasıl borca girerim?

SORU: Kredi kullanıp birikim yapma ile ilgili olumsuz görüşünüzde aklıma şöyle bir konu takıldı: 20 bin TL kredi kullandım, 36 ay vadeli, 1.05 faiz oranıyla. Vade sonunda ödemiş olacağım tutar 24 bin 840 TL oluyor. Ödediğim diğer masrafları da ekleyip 36 aya böldüğümde aylık maliyeti 143 TL oluyor. Ben 20 bin TL’ye hiç dokunmadan vadeli hesaba yatırdığımda bana aylık faiz getirisi 155 TL net, tabii şu anki faiz oranı ortalama aynı durumda kalırsa... Bu durumda zarar etmeden kendimi borca sokarak daha mantıklı bir birikim yapabilirim gibi geliyor. Rüştü CEVAP: Mevduat faiz oranı ve enflasyon oranının üç yıl boyunca aynı kalacağını varsayıyorsun. Mevduat faizleri gerilerse aynı kârı elde edemezsin. Kesinlikle tavsiye etmem.

İnternetten alışveriş güvenli

SORU: İnternetten kredi kartıyla alışveriş yapmaya çekiniyorum. Herkes bir şey söylüyor. İnternetten alışveriş yaparken kredi kartımın güvenliğini nasıl sağlayabilirim? Hakkı CEVAP: İnternetten alışveriş belli kurallara uyduğunuz sürece güvenlidir. İşte güvenlik ipuçları: * Güvenli internet siteleri haricindeki yerlerde ya da internet kafe gibi sizin olmayan bilgisayarlarda kredi kartınızla alışveriş yapmaktan kaçının. * Alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikalı olmasına dikkat edin. Kart bilgilerinizi girdiğiniz sayfada, adres çubuğunda yazan adresin https:// ile başladığından emin olun. * Sanal kart ya da aylık limiti düşük bir kredi kartı kullanın. * İşlemlerinizi 3D Secure ile yapmanız hem sizi hem de üye işyerlerini olası sahtekarlıklara karşı güvence altına alır. 3D Secure, elektronik ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla geliştirilmiştir.

Bankanızı arayın

SORU
: Yeni başvurduğum kredi kartım belirtilen süre içinde elime ulaşmadı, ne yapmalıyım? Tülay CEVAP: Kart başvurusunda bulunduğunuz banka ile irtibata geçerek kart başvurunuz ve teslimi hakkında bilgi alabilirsiniz. Yeni kredi kartınız belirtilen zamana kadar elinize ulaşmadıysa çalınmış olabilir, hemen bankayı arayıp kartınızın durumunu sorun. Kartı dağıtım firması kanalıyla teslim aldıysanız, kendisini kurye olarak tanıtan kişiye ne gerekçeyle olursa olsun aldığınız kartı geri vermeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder