Tamer Heper Durum karışık
HABERİ PAYLAŞ

Durum karışık

Haberin Devamı

Dört parsel üzerine yapılacak bina için müteahhit ile kat karşılığı anlaşma olmuştu. Müteahhit ancak iki katı yaptı, bunlar da dükkan katıydı, mesken katlarını yapmadı. O arada deprem oldu, inşaatın ruhsat alınmadan kaçak yapıldığı ortaya çıktı ve belediyece yıkım kararı verildi. İnşaat bu haldeyken dördüncü parselden belediyeye terk var. Şimdi biz yıkılmasını beklerken belediye “İçinde insan var yıkamam” diyor. Biz kaçak binayı kullanan işletmeleri çıkarabilir miyiz? Kullananlardan bir bedel alabilir miyiz? Dava konusu olursa ne kadar sürer? M.E.

Bahsettiğiniz yapı ruhsatsız, kaçak yapı. Nitekim belediyece yıkım kararı verilmiş. Yıkım kararı var ise ve inşa halindeyken yıkım kararı verilmişse bu bina aynı zamanda mühürlenmiştir de. Dolayısı ile içinde oturanlar önce mühür fekki dediğimiz mühürü bozma, yok etme suçunu işlemişlerdir. Yani ortada bir suç vardır. İkincisi müteahhit sizinle sözleşme imzalamış ama sözleşme şartlarına uymamış. Dolayısı ile müteahhitle aranızda bir hukuki ihtilaf var. Bu sözleşmeye uymama nedeni ile sizin doğmuş bulunan zararınızı karşılaması gerekir, yani müteahhitten tazminat talep etme hakkınız var.

[[HAFTAYA]]

Ancak sözleşmenizde cezai şart öngörülmüş olabilir. Dolayısı ile sözleşmeye bu gözle bakın cezai şart daha cazip olabilir. Çünkü cezai şartta zararınızın ne kadar olduğunu ispat zorundasınız ama cezai şartta, sözleşmede yazılan rakam ödenecektir, zararın ispatı şart değildir. Binayı yıkma meselesine gelince. Evet belediye mühürlenmiş kaçak binayı yıkar. Bunun için de önce içini boşaltır sonra yıkar. İçinde insan bulunuyor olması yıkmaya mani değildir. Sizin için içini boşaltmak mümkün değil mi? Mümkün çünkü bu yerlerin tapusu yok, girenler malik sıfatı ile girmedi, mühürlü kaçak bir binaya girdi, o halde fuzuli şagildir. Tahliyesini talep edebilirsiniz. Peki kullandıkları süre için kullanma bedeli isteyebilir misiniz? İşte bunun yanıtı net değil. Bir bina kira ilişkisi dışında kullanılıyor ise ecrimisil talebi mümkün. Ancak ecrimisil talep edebilmek için haksız olarak kullanılan yerin gelir getirebilen bir yer olması gerekir. Kaçak bina gelir getiren bir yer kabul edilecek ise ecrimisil alınır, gelir getiren bir yer kabul edilmeyecek ise ecrimisil istenemez. Yani durumunuz karışık ama ne yazıkki bu karışıklık çok yaygın. Oysa gönül ister ki memlekette her şey kanun çerçevesinde yürüsün. Ama hiçbir şey kanun çerçevesinde yürümüyor, hiç ama hiçbir şey.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder