Tamer Heper Durum netleşsin
HABERİ PAYLAŞ

Durum netleşsin

Haberin Devamı

Bir sitede daire aldım, daireyi müteahhitten aldım ve sözleşmemizde site içinde sosyal alanların olacağı yazılmıştı. 2005’e geldiğimizde sosyal tesislerin belediyeye ait arazide olduğu ve bunun için ecrimisil ödenmesi gerektiği bildirildi. Şimdi yönetim ile belediye mahkemelik. Ben de dava açabilir miyim? Müteahhidin sorumluluğu nedir, ona başvurabilir miyim? A.Y.

Okuyucumun sorusu bayağı yaygın bir problem. Öncelikle site yönetimi ile belediye arasındaki davanın mahiyetini bilmekte yarar var. Acaba kim kime ne sebeple dava açmış? Davalar ecrimisille ilgili olabileceği gibi mülkiyet ihtilafı nedeni ile de olabilir. Ancak hangisi olursa olsun sizin doğrudan belediye ile ilgili bir davada taraf olmanız şu safhada düşünülmez. Ancak müteahhide karşı dava açmanız düşünülebilir. Düşünülebilir diyorum çünkü bir düşünce tarzı şu:

[[HAFTAYA]]

Müteahhit size ayıplı mal sattı, bu açık ayıptır dolayısı ile satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde bedelde indirim talebi ile dava açma hakkınız var. İkinci düşünce tarzı, müteahhit eksik ifada bulundu, size sosyal tesis taahhüt etti, yaptı ama bunu kendi parselinize değil bir başkasının parseline yaptı, bu halde eksik ifa nedeni ile dava açma süresi on yıl, bu iki hususta da Yargıtay Genel Kurul kararı var, yani birbiri ile çelişen iki karar var, şimdi İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu’nun kararı bekleniyor. Bunlara bir üçüncü görüşü de katmak lazım. O da şu: Sosyal tesislerin kullanımı sitenize ait olduğu müddetçe ve bundan münhasıran kullanarak yararlanma imkanı olduğu müddetçe müteahhitten bir tazminat talep edemezsiniz. Ne zaman ki bu tasarruf engellenir, sosyal tesisler sizler tarafından kullanılmaz hale gelir, tazminat talep hakkı o zaman doğar. Bu son görüş henüz Yargıtay kararı haline gelmedi ama gelebilir. Şayet açık ayıp hususu kesinleşecek olursa sizin dava açma süreniz geçmiş olacak. Şayet eksik ifa hususu ağırlık kazanırsa sizin dava açma süreniz dolmamış olacak. Bir gün üçüncü görüş ağırlık kazanırsa yine önünüzde vakit olacak. Biraz karışık ama net sonuç bu tartışmalardan ortaya çıkacak, hukukta bu da var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder