Tamer Heper Eksik de var fazla da
HABERİ PAYLAŞ

Eksik de var fazla da

Haberin Devamı

Ben muhtelif işyerlerinde çalıştım. Bazı işyerlerinde 10 yıl bazılarında beş yıl. 10 yıl çalıştığım işyerlerinde bir ay senelik iznim vardı, sonra işyeri değişti ve bana 12 gün izin kullandırdılar. Oysa ben kamu sektöründe çalışsaydım devamlı bir ay iznim olacaktı. Bana iznimi az mı kullandırdılar? E.G.

Size izninizi az mı kullandırdılar çok mu kullandırdılar diye ayırmadan önce her nedense hiç yasal sürelerde kullandırmadılar demek daha doğru olur. Sebebi şu. İş Kanunu’nda belirlenen izin süreleri çalışma süresi ile değişmektedir. Bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün izin verilir. Size 12 gün verilmiş, bu izinlerde iki gün eksik var. Beş yılla 15 yıl arasında çalışanlara 20 gün izin verilir. Oysa size bir ay verilmiş.
[[HAFTAYA]]

Burada 10 gün fazla kullanılmış izin var. Fazla kullanılanda sorun yok. Zira kanun en az verilecek izni belirlemiş. Bunun üzerindekileri açık bırakmış. Bunun üzerindekiler çalışanla çalıştıran arasındaki bir anlaşma. Ancak verilen sürelerin altında izin olamaz. Bu hususta serbesti yok. Dolayısı ile 12 gün çalıştıranların işten ayrıldıktan sonra size tazminat ödemesi gerekir. Peki işyeri değiştikçe izin süresinin yeniden baştan başlaması doğru mu? Evet doğru. İzin süreleri sigortalılık başlangıcına göre hesaplanmıyor, işyerindeki çalışma süresine göre hesaplanıyor. Bunda hata yok.

Ortak maldır

Apartmanımızda kapıcı dairesi ar ama kapıcımız yok. Kapıcıya ihtiyacımız da yok. Dolayısı ile burayı kiraya vermek istiyoruz. Bunun için bir karar almak gerekir mi, yoksa burası hiç kiraya verilemez mi? E.M.

Apartmanlarda kapıcı dairesi ortak alanlardandır. Ortak alanlar ancak amacı çerçevesinde kullanılabilir. Fakat bu yerin başka amaçla kullanılması örneğin ortak alan olar kapıcı dairesinin kiraya verilebilmesi için tüm kat maliklerinin muvafakatinin olması gerekir. Zira ortak alanlar tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak mülküdür. Dolayısı ile tümünün izni ile kapıcı dairesi kiraya verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder