Tamer Heper Elinizdeki erir
HABERİ PAYLAŞ

Elinizdeki erir

Haberin Devamı

Acaba bu yıl emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak belli mi? Ben SSK emeklisiyim ayda 700 TL alıyorum, emekli sandığından emekli olanlar arasında 3500 TL alanlar var. Benim günahım ne? N.B.

Bazen yanıta sondan başlıyorum, gene öyle yapacağım. Sizin günahınız iş hayatına SSK’lı olarak atılmanız. Senelerce bu kuruma prim ödediniz şimdi alın size prim! Ancak yine de şikayetinize pek anlam veremiyorum, bizde kişi başına gelir 10 bin dolar değil mi? Yani TL hesabı ile yaklaşık 20 bin TL. Peki herkese 20 bin TL düşerken size niye yılda 8400 TL düşüyor? Nerede sizin 11 bin 600 TL’niz?

[[HAFTAYA]]
Bir düşünün bakalım! Yukarıdaki sorular elbette yanıtlanacak cinsten değil ancak topluma pompalanan refah sözcüklerinin ne manaya geldiğini anlatmak için sorulmuş sorular. Ülkede en kötü şey kişi başına düşen gelir seviyesinden çok gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Sizin ve tanıdığınız tüm emeklilerin 1 senede elde edemediği 11 bin 600 TL başkalarının cebinde. Mühim olan bu paranın başkalarının cebine ne yolla girdiğidir. Adil olan eşite en yakın dağılımdır ki bizim problemimiz de buradadır. Size ne kadar zam yapılacak? Bugün için belli değil ama sanmayın ki şu alamadığınız 11 bin 600 TL size verilecek, bu hayal, üstelik belki de sizin aldığınız ve beğenmediğiniz aylık 700 TL kırpılacak. Zira dolardaki artış sürdükçe sizin cebinizdeki para eriyecek, bakalım gelir dağılımındaki dengesizlik ile birlikte dolardaki yükselişi bertaraf edecek bir zam gelecek mi? Asıl sorun burada bekleyip göreceğiz.

Size tazminat yok

Emekli olduktan sonra bir vakıf üniversitesinde çalışıp kendi isteğimle ayrıldım. Kıdem tazminatı hakkım var mı? A.Ö.


Kıdem tazminatı yasada sayılı hallerde işten ayrılanlara verilen bir tazminattır. Herhangi bir işyerinde çalışıp da kendi isteği ile işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmez. Kendi isteği ile ayrılma işverenin kusurlu davranışı, emeklilik hakkı, askerlik gibi kanunda sayılan nedenlerle olmuşsa bu hallerde kıdem tazminatı hak edilir. Ancak bu nedenler olmadan işten ayrılan kişiye kıdem tazminatı ödenmez. Anlattığınızdan sizin arzunuz çerçevesinde işten ayrıldığınız anlaşıldığından tazminat alamayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder