Ekrem Sarısu Emekli ikramiyesini alamayanlara müjde!
HABERİ PAYLAŞ

Emekli ikramiyesini alamayanlara müjde!

Soru: 17 yıl kamuda doktorluk yaptıktan sonra, istifa ederek ayrıldım. Şu anda sigortalı olarak özel bir hastanede çalışıyorum. Emekliliğimi doldurdum. İstediğim zaman emekli olacak durumdayım. Ancak beni düşündüren 17 yıllık memurluk süremin emekli ikramiyesini alıp alamayacağım. Duyduğuma göre; Anayasa Mahkemesi kanunu 2009’da iptal etmiş. İptal kararına göre dava açanlar, emekli ikramiyesini alabiliyormuş. Ancak, ‘Yeni kanun çıktı emekli ikramiyesi alamazsın’ diyenler de var. Net bir bilgiye ulaşamadım. Emekli olursam, emekli ikramiyemi alabilir miyim? Veya emekli ikramiyesi almak için ne yapmam lazım? DR. ÖMER Cevap: Duyumunuz doğru. ‘Kanun çıktı, emekli ikramiyesi alamazsın’ diyenlerin görüşü de doğru. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan iptal kararı, emekli ikramiyesi alamayanlar için MÜJDE niteliğinde. Konunun tüm okurlarca anlaşılabilmesi için süreci kısaca özetlemekte yarar var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizin gibi memuriyetten ayrılarak SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanların, emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan 2829 sayılı kanunun 12’nci maddesindeki ibare, Anayasa Mahkemesi’nin 5 Şubat 2009 tarih E.2005/40 Karar 2009/17 sayılı kararı ile iptal edilmiş olup, iptal kararı 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak, yasal boşluk doğmaması ve iptal edilen hüküm yerine yasal düzenleme yapılması için, kararın bir yıl sonra yani 5 Haziran 2010’da yürürlüğe girmesi öngörüldü. Bu tarihe kadar yapılması gereken yasal düzenleme, 19 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5997 sayılı kanun ile, Anayasa Mahkeme’since iptal edilen hüküm, bu kez Emekli Sandığı Kanunu’nun emekli ikramiyesi ile ilgili 89’uncu maddeye taşınarak eski uygulamanın aynen devamı sağlanmıştır. Yani, Anayasa Mahkemesi kararı hiçe sayılarak, emekli ikramiyesi ödenmemesi yönündeki uygulamanın devamı sağlanmıştır.

Ancak, ana muhalefet partisinin 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenlemenin de iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi 5997 sayılı kanunun 14’üncü maddesiyle, 5434 sayılı kanunun 89’uncu maddesine eklenen ‘son defa bu kanun veya 5510 sayılı kanunun geçici 4’üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken, emekliye ayrılan ve..’ bölümünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptale ilişkin 12 Mayıs 2011 tarih ve Esas: 2010/81 ve Karar: 2011/78 sayılı karar 9 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Bu karara göre; 9 Temmuz 2011’den itibaren emekli olanların son çalıştığı kurum Emekli Sandığı’na tabi olmasa da yani, SSK, Bağ-Kur, özel banka veya sigorta şirketlerinin emekli sandıklarından emekli olsalar da, memuriyette geçen hizmet sürelerinin emekli ikramiyelerini alabilecekler. 9 Temmuz 2011’den önce emekli olup, memuriyette geçen hizmet süreleri için emekli ikramiyesi alamayanlar, önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’ndan emekli ikramiyesini talep edecekler. Talepleri reddedildiğinde 60 gün içinde İdare Mahkemesi’ne dava açarak emekli ikramiyelerini yargı yoluyla alabilecekler. Sonuç olarak dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine, emekli olduğunuzda memurlukta geçen süreler için emekli ikramiyesi alabileceksiniz.

Haberin Devamı

Emekli memurun izni olmadan emekli aylığına haciz konamaz

Haberin Devamı

Soru: Memur emeklisiyim. Babamdan yetim maaşı almaktayım. Vergi borcu yüzünden maaşıma haciz geldi. Vergi dairesi memurları Emekli Sandığı’ndan emekli olduğum için, bunun tahsil edileceğini söylediler. Bu yasanın uygulanmasında sigorta ve Bağ-Kur emeklilerine farklılık var mı? Eğer yazılı izin vermezsem haciz konulamayacağını duydum. Böyle bir hakkım var mı? Buse NİSA Cevap: 1 Ekim 2008’den sonra, emekli maaşı hacizlerinde, kurumlar arasındaki farklı uygulamalara son verilerek, uygulamada birlik ve beraberlik sağlandı. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93’ncü maddesi hükmünce, sigorta primi ve nafaka borcu dışındaki borçlar için, emeklinin izni olmadan emekli aylığına haciz konulamaz. SSK’lı çalışmaya başladığınızda Bağ-Kur otomatik olarak sonlanacak Soru: 1998’den beri esnaflık yapıyorum. Aktif Bağ-Kur’luyum. Yeni çıkan Torba Yasa ile, Bağ-Kur’u dondurup SSK’ya geçebilir miyim? Bu konuda ne SSK ne Bağ-Kur bilgi veriyor. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Abdulgani ŞAHİN Cevap: Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa, 1 Mart 2011’den itibaren Bağ-Kur sigortalılarına SSK’lı çalışarak prim ödeme imkânı getirdi. Bağ-Kur sigortanızı dondurmanıza veya başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Sigortalı çalışmaya başlamanıza ilişkin giriş bildirgeniz elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gönderildiğinde, otomatik olarak bir gün önceki tarih itibarıyla Bağ-Kur sigortanız sonlandırılacak.

Bir ay askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olursunuz

Soru: 1 Ocak 1965 doğumluyum. 16 Haziran 1988 sigorta girişim var. Sigorta prim gün sayım 7800. 1986’da askerliğimi yaptım. Askerlik borçlanmamı yatırırsam ne zaman emekli olabilirim? Sabri İKİBEŞ/İZMİR Cevap: Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Bir ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz bir ay geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015’te emekli olabilirsiniz.

Vergi indirim hakkı almak için en az yüzde 40 rapor gerekir

Soru: 13 Ocak 1978 doğumluyum. 14 Şubat 2007’de işyerinde bir kaza geçirdim. Buna bağlı olarak yüzde 12.10 engelli raporu aldım. Buna bağlı olarak da sürekli iş göremezlik geliri bağlandı. Sormak istediğim soru şu: Bu engelli raporuna göre, engelli statüsüne bağlı olarak vergi indiriminden faydalanabilir miyim? Veya ne kadar faydalanabilirim? Engelli raporu ile devlet dairelerinde engelli kadrosunda çalışabilir miyim? Fatih CAN Cevap: Vergi indirim hakkı almak için en az yüzde 40 oranında engelli olmak gerekiyor. Maalesef, yüzde 12.10 oranındaki raporunuzla vergi indirim hakkı alamazsınız. Kamuda engelli kadrosunda işe girmek için en az yüzde 40 rapor gerekiyor.

Mal beyanında bulunursanız kredi kartı borcu için hapis yatmazsınız

Soru: Kredi kartlarına borcum var. Ödeyecek durumda değilim. Bu yüzden hapis yatar mıyım? Uğur YILMAZ Cevap: Kredi kartı için takibe geçildiğinde mal beyanında bulunursanız hapis cezası olmaz. Malınız yoksa, malınız olmadığına dair beyanda bulunmanız gerekir. Sonuç olarak mal beyanında bulunmazsanız hapis yatma riskiniz var. Mal beyanında bulunmanız halinde, borcunuzdan dolayı hapis yatmazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder