Tamer Heper Endişe verici değil
HABERİ PAYLAŞ

Endişe verici değil

Haberin Devamı

2011’de eski bir binanın çatı katındaki dubleks daireyi satın aldık. Tapumuzda kat mülkiyeti yazıyor. Ancak tapu dairesindeki projede depo olarak görülüyor. Belediyeden yaptığımız araştırmada bu yerin iskan izninde “Dört daireli binanın üzerine iki kat ilavesi ile mesken olan çatı piyesli iki daire” ibaresi var. Buna göre de iskan izni alınmış. Şimdi bizim daire mesken mi depo mu? Bu konuda komşularla ihtilaflıyız, ne dersiniz? Y.G.


Binanızın eski olduğunu söylüyorsunuz. Eski binalarda akla ilk gelen zaman zaman tadilat projesi yapılarak binada değişiklik yapıldığıdır. Sizin binada da böyle bir uygulama yapıldığını düşünüyorum. Bir binada kat mülkiyetinin kurulabilmesi için iskan izni şarttır. İskan izninin alınabilmesinin şartı da binanın projesine uygun yapılmış olmasıdır.

[[HAFTAYA]]

Bir bina inşa edilirken tasdikli projesine göre inşa edilir. Ancak zaman içinde şartlar değiştiğinde yeniden proje yapmak mümkündür. Örneğin ilk yapımı sırasında bu yere iki kat izin verilmekteyken sonradan plan değişikliği ile dört kata izin verilebilir. Bu halde yeniden proje yapılır ve belediyeden tasdik ettirilir. Buna tadilat projesi denilir ve bina bu projeye göre değişiklik imkanına kavuşur. Sizin olayınızda da iskan izninin bulunması, buna göre kat mülkiyetinin kurulması anlattığım işlemlerin uygulandığı izlenimini veriyor. Çatının depo olarak görüldüğü proje ise bana kalırsa, ilk yapılan proje. Bundan sonra yapılmış ve tasdik edilmiş tadilat projesinin olması lazım. Eski binalarda bazen bu projeyi bulmak güçleşebilir ama bu proje tapuda olabileceği gibi belediye imar müdürlüğünde de vardır. Bugün için iskan izni olan ve tapuda mesken olarak görülen kat mülkiyetine geçilmiş bir binada sizi rahatsız edecek bir hukuki problemle karşılaşacağınızı zannetmiyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder