Tamer Heper Engelleyemeyeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Engelleyemeyeceksiniz

Eşim bir yakınına kefil olmak istiyor. Kefil olmak istediği şahıs yaşlı. Ben kendisinin kefil olmasına taraftar değilim. Engelleyebilir miyim? Borçlanması halinde benim mallarıma zarar gelir mi? N.H.

Önce sizi teselli edeyim, çok dertlenmeyin, zira. Kefil olacağı şahıs yaşlı, yani ya ölürse diye korkuyorsunuz. Ölümü halinde mirasçıları borçlarından da sorumlu. Dolayısı ile mirası reddetmedikleri takdirde mirasçılar borcu üstleniyor. Bu bir. İkincisi, şayet borç ödenmez de kefile başvurulursa kefilin dışındakilerin malvarlığına yani sizin malvarlığınıza zarar gelmez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunların yanında siz eşinizin kefaletini engelleyemezsiniz. Eşler kendi malvarlıkları üzerinde tasarruf hakkına sahip olduğu gibi müstakil olarak da kefil olabilirler. Yani evlilik eşin her işine müdahale anlamına gelmiyor.

Şartlar ne gösterecek?

Biz üç kardeşiz. Bir kardeş babama bakma vaadi ile bir şirkete ait hisselerini elinden almış. Babamız halen hayatta. Nasıl davranmamızı önerirsiniz? E.Y.

Artık ezbere biliyorsunuz, çünkü çok yazdım. Bağışlama konusunda bağış yapan hayatta iken herhangi bir girişimde bulunmak mümkün değil. Sadece bağış yapanın akıl sağlığı bozuk ise sağlığında girişimde bulunulabilir. Böyle bir durum yoksa sağlığında yapacak bir şey yok. Şimdi geliyorum benim için en zor yanıta. Zira birinin ölümü üzerine yazı yazmak bana zor geldiği gibi, kimin önce öleceğini de bilmek mümkün değil. Ancak insanlar sanki karşısındaki önce ölecekmiş gibi davranıyor. Oysa ölüme bağlı sorularda bir değil yüzlerce ihtimal gerçekleşebilir. Neyse, varsayalım ki babanız önce öldü, şirket hisseleri de terekeye dahil mallardan olduğu için ve bağış yolu ile verildiğinde şartları varsa tenkise, şartları varsa iadeye tabidir. Bugün için yanıt bu kadar yeter, şartlar oluştuğunda veya değiştiğinde yeniden değerlendirme yapılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder