Ekrem Sarısu Engelli erkek çocuğu babadan sağlık yardımı alabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Engelli erkek çocuğu babadan sağlık yardımı alabilir mi?

Soru: Emekli Sandığı’ndan emekliyim.

1984 doğumlu engelli bir oğlum var. 2006’dan itibaren SSK primi yattı. Son 2 yıldır Bağ-Kur primi yatırıyorum. Bir yıl önce mahkeme kararıyla oğlumun vesayeti eşime ve bana verildi.

Oğlum benim sosyal haklarımdan yararlanabilir mi? Yoksa prim ödemeye devam etmem gerekir mi? Nazım DOĞRUL

Cevap: Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alan anne veya babanın vefatı halinde aylığa müstahak olmayan veya aylığı kesildikten sonra başkasının yardımı olmaksızın hayatlarını devam ettiremeyecek derecede malul ve muhtaç durumda olan veya sonradan bu duruma gelen erkek çocuklara, müracaatlarını takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanıyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuz; sağlık raporunun incelenmesi neticesinde başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede malul olduğu kabul edilirse ve gelir durumuna göre de aylık gelirinin, net asgari ücret tutarının altında kalarak muhtaç olduğuna karar verilirse, sizin sosyal güvenlik haklarınızdan yararlanabilecektir.

Alacağınız ikramiye dolmuş parasını karşılamaz

Soru: 1913 doğumlu olan babam, 1931’de astsubay okulundan mezun oldu.

Ordu’da 33 yıl 10 ay hizmet görerek 1965’te 5434 sayılı kanuna tabi olarak emekli oldu. Hizmetlerine karşılık 30 yıl üzerinden ikramiye aldı. Kalan 3 yıl 10 aylık kısmın ikramiyesini alamadı.

30 yılı aşan hizmetler için emekli ikramiyesi ödenir mi? Ruşen GÜLSÜN

Cevap: Yasanın çıktığı tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmaları şartıyla 30 yıldan fazla her tam hizmet yılı için emeklilik ikramiyesi ödenmesi öngörülmektedir.

Kanun teklifi Meclis’te. Babanız da yasa çıkınca bir yıl içinde 30 yıldan fazla sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi için başvurunca 30 yılın üzerindeki 3 yıl için emeklilik ikramiyesi ödenecektir. Ancak emekli ikramiyeleri emekli aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayı ve diğer usul ve esaslara göre ödeniyor.

Babanıza da emekli olduğu 1965 yılındaki katsayı ile diğer usul ve esaslara göre ödeme yapılacak olup, ödenecek tutar kuruma gidip gelme dolmuş paranızı karşılamaz.

Haberin Devamı

5300 gün priminiz varsa ve 45 yaşı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz

Soru: Emekli Sandığı başlangıcım 1 Kasım 1988, SSK başlangıcım 1 Temmuz 1989. Ne zaman emekli olurum? Suzan YEŞİLALİ

Cevap: SSK’da 20 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 45 yaş şartına tabisiniz. Doğum tarihinizi ve prim sayınızı bildirmemişsiniz. 5300 gün priminiz varsa ve 45 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Yoksa bu iki şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kasım 2017'de SSK'dan Nisan 2018'de BAĞ-KUR'dan

Soru: 3 Nisan 1960 doğumluyum. 25 Mayıs 1997’de Bağ-Kur’lu oldum. 5406 gün primim var. Tarım Bağ-Kur’a 302 gün prim ödedim. SSK’dan 755 günüm var. Ne zaman, hangi tarihte emekli olabilirim? İbrahim ÖRS

Cevap: Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl (5400 gün) prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 3 Nisan 2018’de emekli olabilirsiniz.

SSK prim ödemeniz Bağ-Kur’dan sonraysa, sigortalı çalışmanızla 505 gün daha prim ödeyerek Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız, ayrıca askerlik sürenizin 10 gününü borçlanmanız halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 56 yaş şartına tabi olursunuz.

Haberin Devamı

SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (Hemen başlayıp ara vermeden prim öderseniz Kasım 2017’de).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder