Tamer Heper Evlilik dışı çocuk
HABERİ PAYLAŞ

Evlilik dışı çocuk

Evlilik dışı bir çocuk babanın nüfusuna alınınca mirasçılık durumu ne olur? N.A.

Evlilik dışı çocukla soybağı, tanıma veya hakim kararı ile kurulur. Bu iki halde de çocuk babasının mirasçısıdır. Türk Medeni Kanunu’nun 498’inci maddesi “Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmü ile kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar” demektedir. Bu anlattığım, evlilik dışı doğmuş ve sonra yasalar çerçevesinde tanınmış veya babalığa hükmedilmiş olma halidir.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Ancak ülkemizde evlilik dışı doğmuş çocuklar sanki annesi babanın karısıymış gibi nüfusa geçirilmektedir. Dolayısı ile bu çocuklar nesebi gayrısahih duruma düşmeden evlilik birliği içinde doğmuş gibi hukuki işlem görmektedir ki şayet okuyucumun sorduğu bu çocuklar ise zaten normal evlat gibi işlem görmekte ve miras payı almaktadır.

Üç ayınız var

Babamın ölümü ile borçlarının mevcudu ortaya çıktı. Oldukça yüklü. Bunları bizler ödemek zorunda mıyız? Ret imkanımız var mı? T.L.

Miras bırakanın ölümü ile mirasçılar ölenin malvarlığına sahip olur. Malvarlığı içinde aktifler de vardır pasifler de. Yani mevcut mallara sahip olunduğu gibi borçlar da mirasçıların üzerine kalır. Dolayısı ile mirasçılar bu borçlardan kendi malvarlıkları ile sorumludur. Yani mirasçılar için sıkıntılı bir durum. Bu halde mirası reddetmek mümkündür ki bu da elbette alacaklılar için sıkıntı yaratır. Miras bırakanın ölümünden sonra üç ay içinde miras reddolunabilir. Şayet mirasçı oldukları ölümden sonra öğrenilmişse öğrenme tarihinden itibaren üç ay içinde miras reddolunur. Mirasın reddinden sonra artık aktiflerle de pasiflerle de ilişki kesilir. Bir de, miras bırakanın ölümü tarihinde ödemelerdeki aczi açıkça belli ise veya resmen tespit edilmiş ise miras reddolunmuş sayılır. Bu da biraz fazla teknik bir bilgi ama aklınızda bulunsun. Umarım okuyucum üç ayı geçirmemiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder