Tamer Heper Faturanız kapalı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Faturanız kapalı mı?

Haberin Devamı

Bir iş için yaptığım ödeme karşılığı fatura aldım ama işyeri sahibi kısa bir süre sonra beni icraya verdi. Ben de takibe itiraz ettim. Şimdi aradan altı ayı aşkın zaman geçti. Bu takip hâlâ yürürlükte midir? Elimdeki faturanın bir önemi yok mu? U.H.

Önce icra takibi konusu: İcra takipleri çeşitlidir. Sizin için yapılan icra takibi bunlardan biri olan ‘ilamsız takip’. İlamsız takiplerde takibe yedi gün içinde itiraz olundu mu takip durur. Sizinki de durmuş. Takibin yeniden başlayabilmesi için alacaklı görünen kişinin ya altı ay içinde icra mahkemesine başvurup itirazın kaldırılması talebinde veya bir yıl içinde adliye mahkemesine başvurarak itirazın iptali talebinde bulunması lazım.

[[HAFTAYA]]

Sizin için icra mahkemesine başvurma süresi geçmiş. Ancak bir yıl içinde genel mahkemelere başvurma hakkı var. Bu hakkı henüz kaybolmamış. Bu süreler itirazın alacaklıya tebliğinden itibaren başlar. Peki elinizdeki faturanın önemi yok mu? Var elbette. Faturalar ödeme konusunda şöyle incelenir: Bu söyleyeceğim kanun hükmü değildir ama teamül olarak yerleşmiş uygulamadır.

Faturanın altı alacaklı tarafından imzalanmışsa buna kapalı fatura denilir ki bu faturanın ödendiğine karinedir. Faturanın üstü imzalanmışsa buna açık fatura denilir ki bu da ödenmediğine karinedir. Şayet faturanın üstü imzalanmış ise bunun yanında bir de ödeme makbuzunun bulunması gerekir. Dolayısı ile üstü açık fatura mutlaka ödenmedi demek değildir. Ancak ödendiğinin makbuzla ispatı lazımdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder