Ekrem Sarısu Gazilere ayrıcalık yok kira beyanında bulunulacak
HABERİ PAYLAŞ

Gazilere ayrıcalık yok kira beyanında bulunulacak

Soru: Gaziler de kira beyanında bulunmak zorunda mı? Gazilere bir ayrıcalık yok mu? 6000 lira kira geliri olan Kıbrıs gazisi beyanda bulunmak zorunda mı? ? BAHATTİN

[[HAFTAYA]]

Cevap: Gazilerimize tanınan özel bir istisna ve muafiyet bulunmuyor. Gazimiz 2014’te elde ettiği 6000 lira kira gelirini işyerinden elde etmişse, 27 bin liralık beyan haddinin altında kaldığından beyan etmesi gerekmiyor. Ancak konuttan elde etmişse, 3300 liralık istisna haddinin üstünde olduğundan, beyan edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İşsizler Emlak Vergisi ödememek için ne yapmalı?

Soru: Ben işsizim. Emlak Vergisi’ni ödemesem olur mu? Böyle bir yasa var mı? Nasıl faydalanırım? ? Hakan ŞAHİN

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan, emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelliler ve hiçbir geliri olmayanların Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu kararı ile sıfıra indirildiğinden Emlak Vergisi ödemezler. (Emlak Vergisi Kanunu 8’inci maddesi, 20 Aralık 2006 Tarih ve 206/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı) Şayet geliriniz yoksa ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek daireniz varsa, Emlak Vergisi ödememeniz gerekir. Yapmanız gereken; bağlı olduğunuz belediyeye başvurarak ‘hiçbir geliri olmayanların tek meskenine ait taahhüt belgesi’ni doldurup, belediyeye vermekten ibarettir.

10 gün askerlik borçlanması ile bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 28 Temmuz 1966 doğumluyum. 1 Aralık 1989’da sigortalı oldum. Askerliğimi 2 Haziran 1986-8 Aralık 1987 arasında 18 ay olarak yaptım. 6700 gün prim ödemem var. Askerlik süremi borçlanırsam, ne zaman emekli olabilirim? ? Ayhan ŞAHİNKAYA

Cevap: Askerlik sürenizin 10 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 10 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 28 Temmuz 2017’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 10 gününü borçlanmazsanız emekli olmak için 52 yaşı doldurmalısınz.

Haberin Devamı

Tavandan ödemeye devam etmelisiniz

Soru: 20 Ekim 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıcım olan Mart 1989’dan bu yana 6245 gün prim ödedim. Son 9 yıl prim ödemem tavandan gerçekleşti. Bundan sonraki prim ödemeleri emekli maaşımı etkiler mi? Ne zaman emekli olabilirim? ? Bahadır BAYSAL Cevap: 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 20 Ekim 2022’de emekli olabilirsiniz. 9 yıl tavandan prim ödediğinize göre; emekli aylığınızın yükselmesi için, emekli olacağınız tarihe kadar tavandan prim ödemeye devam etmelisiniz. Asgari ücret üstünden prim ödeme emekli aylığınızı düşüreceğinden, asgari ücretle çalışmaktansa hiç çalışmamanız daha iyi.

Babanızdan aylık bağlatabilirsiniz

Soru: Babam 2 yıl önce vefat etti. 4 kız kardeşiz. Biri yurtdışında evli. Küçük kardeşim de evli. Bir ablam, ölmüş kızından ve kocasından maaş alıyor. Ben eşimden ayrılacağım. Bir gelirim yok. Ölmüş babamın emekli maaşını alabilir miyim? ? Merve GÖÇ

Haberin Devamı

Cevap: Sosyal güvenliğinizin olmadığı anlaşılıyor. Eşinizden ayrıldığınızda, babanızdan dolayı yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder