Tamer Heper Geçerli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Geçerli olabilir

Haberin Devamı

Bütün varislerin, hisselerini varislerden birine, muhtar ve ihtiyar heyeti huzurunda devrettiklerini bildiren yazı geçerli midir? Bu yazı 1950-1955 tarihleri arasında alınmıştır. Y.A.

Önce kesin kuralı tekrarlayayım. Bir gayrimenkulün alım satımı ve herhangi bir nedenle devri ancak tapu dairesinde yapılır. Bunun başka yolu yoktur. Şimdi istisnasına geleyim. Kadastro görmemiş gayrimenkullerin devri tapuda yapılamaz. Zira daha tapu kütüğüne kaydı yapılmamıştır. Dolayısı ile tapuya gittiğinizde kayıt bulunamayacağı için satışının veya devrinin tapuda yapılma imkanı bulunmadığı için devri menkuller gibi yapılabilir. Bu da ispat için yazılı bir devir sözleşmesi ve teslimle gerçekleşir.

[[HAFTAYA]]
Ancak halkımız muhtara kamu görevlisi önemi verdiğinden bu yazılı devir sözleşmesini muhtar huzurunda yapar, muhtar da satış belgesine mühür basar, bunun adı olur muhtar satış senedi. Bu geçerlilik şartı değildir ama hukuki mahzuru da yoktur. Devir işleminin 1950’li yıllarda yapıldığını yazmışsınız. Muhtemeldir ki bu tarihte devri yapılan gayrimenkulün bulunduğu yerde kadastro çalışması yapılmamıştı. Böyle ise devir geçerlidir. Yok kadastro çalışması yapılmış, gayrimenkuller tapu kütüğüne kaydedilmişse geçersizdir.

İstirdat isteyin


Gazetenizde kredi erken ödemelerinde erken ödeme ücretinin iadesine dair karardan söz ediliyordu. Ben de geçen günlerde erken ödeme yaptım ve benden de erken ödeme ücreti aldılar. Şimdi bunu geri alabilir miyim? V.G.


Borcun yeniden yapılandırılması ve erken ödemede yüzde 2 gibi bir erken ödeme tazminatı alınmaktadır. Bunun mantığı gecikecek ödemeden mahrum kalınan faiz olsa gerek. Doğrusu bunun mantığı derken bu mantık benim değil, zira biri eline erken para alıyorsa bu faizden kaybediyor anlamına gelmez, para satan bir kurum bu paradan daha erken yararlanıyor, bundan daha erken para kazanmaya başlıyor demektir. Doğrusu kararın tamamı elime geçmedi ama iadesinin gerektiği hukuk mantığı. Peki yeniden yapılandırma sırasında erken ödemeye dair tazminatın iadesine karar verildi ve Yargıtay da onadığına göre önceden ödeme yapanların yaptığı ödemeyi geri istemesi de hukuk mantığı gereğidir. Hukukta, fazladan ödenen paranın iadesi davası için ‘istirdat davası’ denilir. Dolayısı ile sizin de istirdat talebinde bulunmanız mümkün. Yanıtımı kesin dille vermiyorum. Zira haber olarak okuduğunuz olay yerleşmiş bir hukuki uygulama değildi. Yeni bir karar ve yeni bir uygulama idi. Siz istirdat talebinde bulunursanız bu da yeni bir uygulamanın başlangıcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder