Tamer Heper Gecikmeyin dava açın
HABERİ PAYLAŞ

Gecikmeyin dava açın

Eşimin dedesi vefat ettiğinde üç çocuğu varmış. Biri eşimin annesi, diğerleri eşimin iki dayısı. Eşimin annesi 16 sene önce ölmüş, dayılardan biri de. Ölen dayının da çocukları var. Kayınvalidemin de iki çocuğu var. Biri benim eşim. Dededen birkaç gayrimenkul kaldı ama aralarında anlaşıp bölüşemiyorlar. Biz ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açsak bize bir yararı olur mu? N.Ö.

Okuyucumun ‘miras kaldı’ diye saydığı gayrimenkuller öyle yabana atılacak cinsten değil. Bunlar önce üçe bölünecek, bir payı kayınvalidenizin alt soyuna, bir payı ölen dayının alt soyuna bir payı da hayatta olan dayıya gidecek. Gerisinin de hesabı kolay, kayınvalideye düşen pay iki kardeşe eşit, ölen dayıya düşen pay da dört kardeşe eşit paylaştırılacak. Bu bölüştürme sözlü anlatımla karmaşık gibi görünüyor ama aile tablosu çizildiğinde iş basite indirgeniyor. Bu bölüştürmeyi şunun için yaptım: Bu kadar gayrimenkul içinde bu paylaşım yapılabilirdi.

Haberin Devamı

Ancak yapılamamış. Şimdi ortaklığın giderilmesi çare olarak düşünülmüş. Ancak tüm terekenin birlikte tasfiyesi isteniyor ise bunun için ortaklığın giderilmesi talebi yetersiz kalır. Ortaklığın giderilmesi bu gayrimenkuller içindeki her bir birim için tek tek talep olunabilir. Toplu halde bir tasfiye isteniliyor ise bunun için mirasın taksimi talebi ile dava açmak lazım. Böyle bir davada mahkeme terekenin tümünü değerlendirip mirasçılar arasında miras paylarına göre bölüştürür. Şayet değerler uygun düşerse gayrimenkulleri ortaklar arasında pay eder.

Şayet değerler olduğu hali ile hisselere denk gelmez ise birbirlerine fark ödemek sureti ile denkleştirme yoluna veya satışı sureti ile bedelinin paylaşımına gider. Dolayısı ile ihtilaflı yaşayıp gayrimenkullerden yeterli yarar sağlanamıyor ise bu yola başvurmakta yarar vardır. Üstelik benim önerim vakit geçirmeden bu yola başvurmakta yarar vardır zira bahsettiğim dava öyle çok kısa sürede sonuçlanacak bir dava değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder