Ekrem Sarısu Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlananlar, sağlık yardımı alabilecek
HABERİ PAYLAŞ

Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlananlar, sağlık yardımı alabilecek

Soru: İşsizim. Sağlık sigortasına prim ödesem, eşim ve çocuklarımın yanında anne ve babam da hastaneye gidebilir mi? Nurullah Cevap: Af kanununun bu ayın içinde yayımlanması bekleniyor. Yayımlandıktan sonra, geçimi ‘genel sağlık sigortalısı’ tarafından sağlanan anne ve baba da sağlık yardımı alabilecek. Kanun çıktıktan sonra, anne-babanız genel sağlık sigortanızdan sağlık yardımı alabilir.

Kira beyanında götürü gider usulünü seçen iki yıl gerçek gider usulüne dönemez

Soru: Banka kredisi ile ev aldım. Ana para 51 bin 500 lira, faiz 23 bin 256 lira olmak üzere 74 bin 736 lira borca karşılık 84 ay boyunca 895 lira ödeyeceğim. Evi 600 liraya kiraya verdim. Vergi dairesine 2009’da kira beyanında bulundum. Ancak gerçek usule uygun gider şeklinde değil. Ne kira alıyorsam vergisini ödüyorum. Evimi banka kredisi ile aldım. Bu vergiyi ödemek zorunda mıyım? Melika PAMUKOĞLU Cevap: Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde elde edilen gayrisafi kira tutarından, önce konut kira geliri istisnası indiriliyor. Kalan tutardan, mükellefin seçimine göre ya yüzde 25 götürü gider ya da gerçek giderler düşülerek üstünden Gelir Vergisi hesaplanacak safi kira tutarı bulunuyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Gerçek gider usulünü seçenler, gayrimenkul alırken kullandıkları banka kredisi için ödedikleri faiz tutarını ve daire için yaptıkları belgeli harcamaların konut kira geliri istisnasına isabet eden kısmı haricinde kalan kısmını indirebiliyor. Gerçek gider usulünü seçmiş olsaydınız, başta banka faizleri olmak üzere kiradaki daireniz için yapmış olduğunuz diğer belgeli harcamalarınızı, kira gelirinizden düşebilirdiniz. Götürü gider usulünü seçen, iki yıl bu usulden dönemiyor. 2011’de elde ettiğiniz kira gelirini beyan ederken, gerçek gider usulünü seçebilirsiniz.

Eşiniz ve babanızdan bağlanacak aylıklardan yüksek olanı tercih etme hakkınız var

Soru: Eşim vefat etti. Eşimden 600 lira maaş alıyorum. Annem ve babam da vefat etti. Babam 800 lira maaş alıyordu. Eşimin maaşını iptal edip, babamın maaşını alabilir miyim? Arife YILMAZ/İstanbul Cevap: Yüksek olan aylığı tercih etme hakkınız var. Eşinizin ve babanızın hangi kurumlardan emekli aylığı aldığını belirtseydiniz sorunuza daha net cevap verebilirdik. Çünkü emekli aylığı bağlama şartları, sosyal güvenlik kurumlarına göre değiyor. Örneğin, eşiniz SSK’dan, babanız Emekli Sandığı’ndan aylık alıyorsa, her iki aylığı da alabilirsiniz.

Haberin Devamı

15 Ekim 2015’te emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Ekim 1965 doğumluyum. 4 Kasım 1988’de SSK’lı oldum. 6858 gün primim var. Sigortaya askerlikten sonra giriş yaptım. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum? Yaman KULA Cevap: Askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanırsanız 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Ekim 2015’te emekli olabilirsiniz.

Eylül 1999’da 18 yıl sigortası olan kadın eski yasaya tabi

Soru: 1955 doğumlu, 3 çocuk annesi, 1976’da sigortalı olarak çalışmaya başlayan, 1979’da işi bırakan, hangi şartlarla emekli olabilir? Bahar Cevap: Sorunuzdaki kadın sigortalı, 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski kanun şartlarıyla emekli olacak. Eski kanuna göre; yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabi. Toplam ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Doğumları 1976’daki sigorta başlangıç tarihinden sonra ve doğum sonrasında iki yıl sigortalı çalışmamışsa en fazla iki doğumu için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilir.

Haberin Devamı

Emeklilik için askerliğinizi borçlanıp 2012’yi beklemelisiniz

Soru: 9 Temmuz 1956 doğumluyum. 1 Nisan 1999’da Bağ-Kur’a başladım. 7 yıl 2 ay 29 gün hizmetim var. 30 Haziran 2006’dan beri SSK’lı olarak çalışıyorum. Askerliğimi borçlanmalı mıyım? Ne zaman emekli olabilirim? Kemal ZENGİN Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigorta, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra 1100 gün prim ödeyerek, ödemenizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi borçlandıktan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Ağustos 2012’de emekli olabilirsiniz.

Özel inşaat eksik işçilik prim borçları da aftan yararlanıyor

Soru: Özel inşaat nedeniyle asgari işçilikten dolayı prim borcum var. Af kanunu asgari işçilikten doğan prim borçlarını siliyor mu? Mehmet ÖZER Cevap: 30 Haziran 2010’a kadar (bu tarih dahil) bitirilmiş özel inşaatların eksik işçilik prim borçları, af kanununun yayımlandığı tarihten önce kurumca tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği halde ödenmemiş ise aftan yararlanma fırsatına sahip oluyor. Aftan yararlanmak için, af kanunu yayımlandıktan sonra 2 ay içinde yazılı başvuruda bulunmanız, borç aslının tamamını, gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan tutarı (gecikme bedelini) bildirmeniz ve tutarın ilk taksitini 4 ay içinde ödemeniz gerekiyor. Borcun ilk taksiti kanunun yayım tarihini izleyen dördüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde 12 ayda 6 eşit taksitte yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte yüzde 15 oranında faiz uygulanır. Gecikme cezası, gecikme zammı gibi alacakların da tamamı silinir. Af sizin için bulunmaz fırsat.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder