Tamer Heper Geçmiş 5 yıllık tazminat alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Geçmiş 5 yıllık tazminat alınabilir

Haberin Devamı

Babamızdan miras kalan bir dükkan var. Biz iki kardeşiz ve kardeşim bu dükkanda ticaret yapıyor. Babamız öleli 20 yıl oldu ancak dükkanı tapuda üzerimize tescil ettirmedik. Kardeşimden kira bedeli istedim ancak hiç ödemedi. Bugün haklarım nedir? Geçmiş döneme ait kirayı nasıl alırım? Dükkanı ikiye bölebilir miyim? O.B.

Babanızın ölümü ile bahsettiğiniz dükkanın malvarlığı artık siz iki kardeşe geçti. Tapuda tescili yaptırmasanız da bu yer sizin. Tescil her zaman mümkün ancak tescil yaptırmadığınız dönemin size ait olmadığı fikrine kapılmayın. Tereke, mirasçılara, murisin ölümü anında geçer. Dolayısı ile dükkan sizin. Kardeşiniz bu yeri kullanıyor ancak aranızda bir kira sözleşmesi yok.

[[HAFTAYA]]

Zira kira ilişkisi sözleşme ile kurulur. Aranızda kira sözleşmesi bulunmadığı için talep edeceğiniz bir kira bedeli yok. Peki kardeşinizin kullandığı bu yerde hiç mi hakkınız yok? Hakkınız var. Şayet bu yeri kardeşiniz kullanmıyor olsaydı, kiraya verecektiniz ve bir geliriniz olacaktı. Bugün bu gelirden mahrumsunuz. O halde bu zararınızın tazmini gerekir. İşte kardeşinizden bu zararınızı talep edebilirsiniz. Bu talep edilecek bedel de en az olabilecek kira bedeli kadardır ve bunu tazminatın adı ‘ecrimisil’dir. Yani siz kardeşinizden bu dükkanın getirebileceği kira bedelinin, hissenize düşecek olanı kadar tazminat talep edebileceksiniz ve bu tazminat geçmiş beş yıllık olabilecektir. Kullanma bedeli olarak tercüme edebileceğim ecrimisil, geçmiş beş yıllık talep edilebilir. Burada bir incelikten de söz edersem konuyu tamamlamış olurum. Beş yıllıktan daha fazlası istenildiğinde buna karşı bir itiraz olmazsa, beş yıldan daha uzun sürelik tazminata da hükmedilebilir. Dükkanı bölmeye gelince: Dükkanı ortadan bölmek mümkün değil. Ancak ortaklığın giderilmesi davası açılabilir ve dükkanın bölünmesine hukuken ve fiilen imkan var ise mahkeme kararı ile bölünür. Ancak bir bağımsız bölümü ortadan bölmek pek mümkün olmamaktadır ki bu halde satılarak satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder