Tamer Heper Genel kurul kararı lazım
HABERİ PAYLAŞ

Genel kurul kararı lazım

Haberin Devamı

Ortağı olduğum kooperatif proje tadilatı yapıp bizim ödemek zorunda olduğumuz ortaklık payını artırdı. Bunun özel bir prosedürü yok mu? Öyle istendiği zaman istendiği gibi yapılabilir mi? İ.E.

Kooperatiflerde asıl karar organı ortaklar kuruludur. Yönetim kurulu ancak ortaklar kurulunda alınan kararlarla hareket eder ve bu kararlarla bağlıdır. Özellikle ortakların mükellefiyetinı artıracak yeni mali yük getirecek hususlarda genel kurul kararı ve özel nisap aranır. Özel nisap üye sayısının dörtte üçünün oyudur.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile bu nisapla alınan karar sonucu üyelere yeni mali yük getirilebilir. Böyle bir karar yoksa ilave gider istenilemez. Kooperatif yönetim kurullarının en büyük silahı üyelikten çıkarmadır. Aidatlarını ödemeyenlerin üyelikten çıkarılması tehdidi ardına bir de çıkarılanlara parasının üç yıl içinde ödeneceği gerçeğidir. Bu nedenle ortaklar yönetimle ters düşmek istemez, yönetim ne derse onu yapar. Hatta daha ileri gideyim, ortakların bir araya gelip yönetime karşı istenmeyen kararlar alınmasına yol açmamak için ortakların isimlerini ve irtibat bilgilerini gizli tutar. Dolayısı ile genel kurulda ortaklar belli konularda bir fikir birliğine varamaz, yönetimin istediği kararlar böylece çıkar. Yapılacak şey ortakların bir yolunu bulup bir araya gelerek menfaatleri doğrultusunda karar alınmasını sağlayacak konularda birlikte oy vermek, teklifleri menfaatler doğrultusunda kabul veya reddetmektir. Zira yapılacak proje değişikliği muhakkak ortakların yararına olmaz. Kötü niyetli yönetim kurulları için bu değişiklikler ortaklar aleyhine sonuç da doğurabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder