Esra Karayel Gözler İngiltere'de
HABERİ PAYLAŞ

Gözler İngiltere'de

Borsa İstanbul’da endeks yurt dışı gelişmeler sonrası hafta genelinde değer kayıpları yaşadı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul, değer kaybetti. Amerika Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere Japonya ve İngiltere Merkez Bankaları’nın faiz kararları izlendi. Üç merkez bankası da faizi değiştirmedi

Avrupa sert düştü

İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına ilişkin belirsizliklerin ortaya çıkması, borsalara sert satışları getirdi. Yurt içinde Rusya ile ilişkilerin iyileşmesine yönelik adımların atılması sonrası bir miktar alım geldi, endeks 75 bin 431 seviyesinden kapattı. Para piyasalarında da merkez bankaları kararları ve İngiltere konusu etkili oldu. Haftabaşında İngiltere’nin AB’den ayrılma tartışmaları euro’ya değer kaybettirirken dolar karşısında da geriledi. Dolar/TL cuma günü 2.93 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Faizlerde yükseliş sürdü

Yurt içinde sanayi ciro endeksi ve işsizlik oranı takip edildi. Piyasada iki yıllık gösterge tahvil faizi açıklamalar sonrası yüzde 9.15-9.34 bandında hareket ettikten sonra 9.15 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da iyimser senorya gerçekleşirse 78 bin direnç seviyesine doğru hareket olabilir

Haberin Devamı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasaların seyri bu hafta yurt dışında olacak. İngiltere’deki gelişmeler borsaların yönünde belirleyici olacak önemli konuların başında geliyor. Bununla birlikte piyasalara iyimser bakmamızı sağlayan faktörler de mevcut. Bu hafta alımlarla birlikte endekste 78 bin seviyesine doğru hareket olabilir.

Rusya gerginliği bitebilir

Türkiye ve Rusya arasında gerginliğin azaltılması için atılan adımlar kısa vade için olumlu beklentiler yaratıyor. Endekste 78 bin direnç seviyesi artan hacimle kırılırsa, ilk hedef 80 binde bulunuyor. Para piyasalarında yine hareketli bir haftaya daha girdik. Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentisi, Türk Lirası cinsi tahvilleri desteklemeye devam edeceğe benziyor. İki yıllık tahvilde yüzde 9.75 seviyesinin üzerinde alım yönünde pozisyon alınabilir.

TL güç kazanacak


İngiltere’nin AB’den ayrılma konusunun gerçekleşmemesi durumunda kısa vadede euro’da yükseliş olması muhtemel. Dövizde pozisyonu olan yatırımcıların açıklamaları yakından takip etmeleri gerekiyor

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Haberin Devamı


Olumlu beklenti var


Soru: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın açıkladığı verileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Cem AKTUNÇ/İstanbul Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bu yılın Mayıs’ında 606 konutun ön satışını gerçekleştirirken 5 aylık dönemde toplam 2 bin 237 adet konut satışına ulaştı. Ayrıca şirket Mayıs’ta satışı gerçekleştirilen konutlardan toplam 413 milyon TL satış hasılatı elde etti (5 aylık dönemde 1.4 milyar TL satış hasılatı). Şirket özellikle yılın ikinci yarısında yeni proje lansmanları ile konut satışlarında ivme bekliyor. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 2016 hedefi 11 bin konut ve 7.6 milyar TL ön satış hasılatı elde etmek. Bu açıdan bakıldığında orta ve uzun vade için olumlu beklentiler doğuyor.

Kısa vadede yatay

Haberin Devamı

Soru: Pegasus’ta yolcu trafiği açıklandı mı? Teknik için kısa vadede yön nedir? Caner YILMAZ/İstanbul Cevap: Pegasus’un yolcu sayısı önceki yılın aynı dönemine göre Mayıs’ta yüzde 6.8 artışla 2.08 milyon, Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 13.5 artışla 9.28 milyon oldu. Mayıs’ta doluluk oranı yüzde 79.4 ile önceki yılın aynı ayındaki yüzde 78.6 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Kısa vadede teknik olarak yön yatay gözüküyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Finansbank’ta satış işlemi tamamlandı mı? Cevap: Finansbank ile National Bank of Greece ile Qatar National Bank S.A.Q arasında 21 Aralık 2015’te imzalanan sözleşme çerçevesinde yüzde 99.81 oranında Finansbank hissesinin Qatar National Bank’a satış işlemi tamamlandı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Hedef fiyatınız önemli

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası sermayesini ne kadar artıracak? Hissede kardayım. Satış yapayım mı? Cihan KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ödenmiş sermayesini yüzde 17.1485 oranında bedelsiz artırarak 2.050 milyon TL’ye yükseltiyor. Hisseyi satım zamanı sizin maliyetiniz ile getiri hedefinize bağlı. Eğer öngördüğünüz kâra ulaşmışsanız satabilirsiniz.

Yatırımınızı çeşitlendirin

Soru: Bir miktar param var. Hepsiyle hisse almam doğru mu? Hangisi daha çok kazandırır? Yoksa dolara mı yatırayım? Kaan DURMAZ/İstanbul Cevap: Sermaye ve para piyasalarında yatırım yaparken en sağlıklısı tek bir araca yapmamak. Yani yatırımınızı çeşitlendirmeniz gerekiyor. Sepet yapın. Mesela yüzde 60’ını hisse senedi, geri kalanı da tahvil bono ve döviz olarak bölebilirsiniz. Böylece riskiniz azalmış olur. Piyasa koşulları önemli.

Yolcu sayısı verileri açıklandı

Soru: Türk Hava Yolları’nda açıklanan yeni bir haber var mı? Hülya AYDIN/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları son açıklamayı yolcu sayısı verileri konusunda yaptı. Şirketin yolcu sayısı bu yılın Mayıs’ında yüzde 5 artış gösterdi. Yurtiçi yolcu sayısı yüzde 10’luk artış gösterirken yurtdışı yolcu sayısı yüzde 1’de kaldı. Yurtdışı yolcu sayısından transit ve transfer yolcuları çıkarttığımızda sadece Türkiye destinasyonuna uçan yolcu sayısı yüzde 13.6 oranında azaldı. Bunun başlıca sebepleri ülkedeki güvenlik ile ilgili endişeler ve Rusya ile yaşanan politik gerginlik gösterilebilir.

Kurul’a başvuru yaptı

Soru: Soda Sanayi, Sermaye Piyasası’na başvurmuş. Bilgi verir misiniz? Can KORAY/İstanbul Cevap: Soda Sanayi ödenmiş sermayesini 90 milyon TL bedelsiz artırarak 660 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Ayrıntılı bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan ulaşabilirsiniz.

Orta vadede yön yukarı gözüküyor

Soru: Şişecam bedelsiz verecek mi? Teknik analizine baktığınızda orta vade için yön nedir? Kamil ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Şişecam mevcut çıkarılmış sermayesinin yükseltilmesiyle ilgili olarak yüzde 7.89473 oranında bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hissede orta vade için teknik olarak yön yukarı gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder