Esra Karayel Gözler Merkez'e çevrildi
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Merkez'e çevrildi

Borsa İstanbul’da, Amerika’dan gelen ekonomik veriler ve yurtiçinde yaşanan gelişmeler sonrası satışlar oluştu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul, satış ağırlıklı bir hafta geçirdi. Soma’daki maden kazasının ardından siyasi gelişmelerin tekrar hareketlenmesi, olayların büyüyebileceğine yönelik kaygıları gündeme getirdi. Endekste bir süredir devam eden çıkış, yerini kâr satışlarına bıraktı.

[[HAFTAYA]]

Amerika borsaları da düştü

Küresel borsalarda da satış eğilimi hakimdi. Olumsuz veri akışı dış borsalara satışları getirdi. Endeks hem yurtiçi yaşanan tedirginliğin yarattığı olumsuz hava hem de dış borsaların etkisiyle düşüşle 75 bin 9’dan kapanış yaptı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler izlendi. Türk Lirası, yaşanan gelişmeler sonrası değer kaybetti. Amerika’da açıklanan ekonomik veilerin beklentilerin altında gelmesi sonrası güvenli liman olarak görülen Amerika tahvillerine olan talep arttı.

Dolar panikle çıkış yaptı

Yurtiçi tarafında yaşanan gelişmeler sonrası dolarda hareketlenme, bir miktar panik havası yarattı. Dolar/TL 2.10 seviyesini test etti. Tahvil-bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler, yüzde 9.20’den kapattı.

Teknik olarak Borsa İstanbul’da endekste 76 bin seviyesi yukarı trendin devamı için önemli gözüküyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda ulaşılan zirveler sonrası genelde satış baskısının hakim olacağı bir hafta yaşayabiliriz. Borsa İstanbul’da teknik olarak orta vadede yukarı trendin bozulduğunu söylemek için henüz erken. Bununla birlikte 76 bin seviyesinin önemi artmış gözüküyor.

Destek 74 bin 400

Endekste teknik göstergelere baktığımızda yukarı trendin devamı için 76 bin seviyesinin üstünde kapanışların olması gerekiyor. Destek seviyesi olarak 74 bin 400 önemli. Bu seviye kırılırsa bir miktar gerileme yaşanabilir.

Para piyasalarında haftanın önemli gündem maddesi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı olarak gözüküyor. Bununla birlikte yurtiçi ve yurtdışı tarafında yaşanan gelişmeler de yakından takip edilecek. Yine dolar/TL açısından hassas bir döneme girdik.

Haberin Devamı

Dolarda 2.09 önemli

Teknik olarak dolar, TL karşısında 2.09 üstünde kaldığı sürece yukarı hareketler devam edebilir. Tahvil bonoda faizlerde toplantıya kadar yatay seyrin izlenmesi muhtemel.

Sonuç beklentinin üzerinde geldi

Soru: Soda Sanayi’nin son bilançosunun ayrıntılı analizini yapar mısınız? ? Kerem CİHAN/İstanbul

Cevap: Soda Sanayi piyasa beklentisinin üzerinde, 2014 birinci çeyrekte 84 milyon TL net kâr açıkladı. Operasyonel performansın beklentilerden daha iyi gelmesi yüksek kârlılıkta etkili oldu. Şirketin cirosu belirtilen dönemde yıllık bazda yüzde 27 artarak 409 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin satış fiyatlarının yüzde 75’inin dolar ve geri kalanının euro cinsinden olması da TL’nin değer kaybettigi dönemde, operasyonel kârlılıga olumlu katkı yaptı. Bilanço sonuçlarının şirket hisseleri üzerinde olumlu etki etmesi muhtemel. İşlem hacmiyle birlikte takip etmenizde fayda var.

Finansman giderleri arttı

Soru: Aselsan’ı iki aydır tutuyorum. Birçok ihale aldığı için satmayı düşünmüyordum. Ancak şirket düşük kâr açıkladı diye duydum. Nedenleri nedir? ? Eray USLU/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Aselsan beklentilerin altında yıllık bazda yüzde 20 düşüşle 58 milyon TL net kâr açıkladı. Operasyonel kalemlerdeki artışlara rağmen, kur farkı giderlerinin neden olduğu finansman giderlerindeki artış, net kârı olumsuz etkiledi. Şirket beklentinin altında kâr açıklamasına rağmen ancak yıllık bazda yüzde 17 artışla 506 milyon TL ciro elde etti. Açıklamalar ve işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor. Şirket ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmenizde fayda var. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği gerekli.

İhale için teklif verdi

Soru: Çelebi ile ilgili son gelişmelerden bahseder misiniz? ? Yusuf ÇELİK/İstanbul

Cevap: Çelebi yerel bir şirket ile birlikte, Tanzanya Julius Nyerere Havalimanı’nda yer hizmetleri vermek için teklif verdi. İhaleyi kazanması halinde on yıl boyunca hizmet verecek. Havalimanı boyut olarak çok büyük olmasa da stratejik bir konumda olup yüksek büyüme potansiyeline sahip. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilrsiniz.

Kârında büyüme gerçekleşti

Soru: Tofaş Fabrika hissem var. Son dönem kârı hakkında bilgi verir misiniz? ? Murat DEMİR/İstanbul

Cevap: Tofaş Oto Fabrika, 2014 birinci çeyrekte yüzde 28 büyüme ile 134 milyon TL net kâr açıkladı. Fiyat artışları sayesinde cirodaki sınırlı gerilemeye rağmen, net kârdaki büyümenin nedeni al ve öde anlaşmalarının desteklediği operasyonel marjlardaki iyileşme olarak gözüküyor. Fiyat artışları satış hacmindeki yıllık bazda yüzde 24 gerilemeyi büyük ölçüde telafi etmiş durumda. Şirketin pazar payı ise geçen sene birinci çeyrekte yüzde 11.6’dan bu sene aynı dönemde yüzde 11.3’e geriledi. İhracat hacmi yıllık bazda yüzde 19 düşüş ile 36 bin 550 adet oldu.

Gelirleri ve pazar payı yükseldi

Soru: Selçuk Ecza’da kâr ne geldi? ? Cem TAN/İzmir

Cevap: Selçuk Ecza beklentilerin üzerinde 49 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin net kârı artan gelirler ve sabit kalan faaliyet giderleri nedeniyle yıllık bazda yüzde 33 yükseldi. Kârın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ana nedeni, gelirlerin beklentilerin üzerinde gelmesi oldu. Şirketin gelirleri yıllık bazda yüzde 23 yükseldi ve 1.583 milyon TL seviyesine ulaştı. İlaç pazarındaki yüzde 9’luk büyüme ve şirketin pazar payını yükseltmesi (yüzde 38) gelirlerdeki artışta etkili olan temel faktörler olarak görünüyor.

Satış büyümesi beklenti dahilinde

Soru: BİM’in ayrıntılı bilanço analizini yapar mısınız? Vade konusunda fikriniz nedir? ? Hüseyin KORKMAZ/İstanbul

Cevap: BİM 2014 birinci çeyrekte 108 milyon TL kâr açıkladı. Satış büyümesi ve mağaza açılışları beklentilere paralel gerçekleşti. Satış gelirleri yıllık ve çeyreksel bazda sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 8 artışla 3.4 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’deki mağaza açılışları yeni 159 mağaza ile 4 bin 159’a ulaştı. Hissede teknik olarak vade orta gözüküyor. Gelişmelerle ve işlem hacmiyle birlikte izlenmeli.

Cirosunda büyüme var

Soru: Tat Gıda hissem var. Gelen kârı siz nasıl yorumluyorsunuz? ? Cemal ŞEN/İstanbul

Cevap: Tat Gıda 2014 yılı birinci çeyrekte 3 milyon TL kâr açıkladı. Ciroda yüzde 12 büyüme görülmesine rağmen, net kâr rakamı artan hammadde maliyetleri nedeniyle gerileyen faaliyet kârlılığının sonucu olarak yüzde 54 düşük gerçekleşti. Uzun vade için gelişmelerle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder