Esra Karayel Gözler siyasete çevrildi
HABERİ PAYLAŞ

Gözler siyasete çevrildi

Haberin Devamı

Küresel piyasalar dalgalı seyir izlerken Borsa İstanbul’da endeks erken seçim baskısını yaşadı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasaların yönünde yurtdışında Amerika’da açıklanan şirket bilançoları etkiliydi. Beklentilerden kötü gelen bilançolar borsalarda düşüşe öncülük etti. Fed’in (Amerika Merkez Bankası) faiz artırımının zamanlamasına ilişkin gelen açıklamalar da takip edildi.

Erken seçim baskısı

Türkiye piyasalarında ise erken seçim baskısı ve tırmanan terör eylemleri nedeniyle dalgalı ve kayıpların yaşandığı seanslar gerçekleşti. Endeks haftayı 78 bin 427 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında döviz ve sabit getirili piyasaların seyrinde Amerika ve Avrupa’da açıklanan ekonomik veriler takip edildi. Fed’in faiz artırımına ilişkin açıklamaları ve yurtiçinde artan siyasi belirsizlik, yönü etkileyen diğer önemli faktörler oldu.

Faizlerde yükselişe devam

Piyasalarda tahvil bono piyasasında gösterge olan 14 Haziran 2017 vadede faizler yüzde 10.04 seviyesinde gerçekleşti. Dolar/TL ise Cuma günü yükselişle 2.77 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve dövizin yönünde koalisyon görüşmelerinin sonuçları belirleyici olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul’da endeks yine belirsizliğin devam ettiği bir haftaya girdi. Bugün yapılacak koalisyon görüşmeleri yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Sonuç alınamadığı takdirde erken seçim baskısı endeksin yönünde etkili olmaya devam edecek.,

77 bin 500 önemli destek


Teknik olarak endekste 77 bin 500 seviyesi önemli destek olarak gözüküyor. Belirsziliğin ortadan kalkması halinde ise dirençler 79 bin ve daha yukarıda 80 bin 100 seviyesinde bulunuyor. Para piyasalarında da yurtiçinde siyasi belirsizlik olumsuz etki yapmaya devam edebilir. Dolar/TL’de belirsizlik nedeniyle gerçekleşen sert hareketler erken seçim senaryoları devam ederse bu hafta da sürebilir. Yatırımcıalrın temkinli olmasıdna fayda var.

Direnç seviyelerine dikkat


Dolar/TL’de kritik direnç seviyesi 2.80’de bulunuyor. Bu seviye geçilirse hızlı yıkarı doğru tepki olabilir. Tahvil bono piyasasında iki yıllık gösterge vadede faizler yüzde 10.00 ve 10.15 aralığında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Orta vadede yukarı


Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Şirketin son satışları ne oranda gerçekleşti? ? Tarık UYSAL/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 1 Ocak - 31 Temmuz 2015 itibariyle toplamda 3.598.624.594,35 TL (KDV Hariç) değerinde, 5 bin 925 adet, Temmuz içerisinde ise 575.196.062,68 TL (KDV Hariç) değerinde bin 163 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleştirildiğini açıkladı. Orta vade için şirket hisselerinin endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Piyasa verileri önemli


Soru: Teknosa’da satış rakamları nasıl gidiyor? Hilmi EREN/İstanbul Cevap: Teknosa 2015 ikinci çeyrekte piyasa beklentisinin üzerinde 723 milyon TL satış geliri açıkladı. Seçimler, zayıflayan tüketici talebi, elektronik ve telekom cihazları satışlarına uygulanan kredi kartı taksit kısıtlaması ve artan kira giderleri zayıf satışların nedeni olarak gösterilebilir. Orta ve uzun vade için açıklamalar ve piyasa verileriyle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Çimento talebi bir miktar daraldı


Soru: Afyon Çimento’nun kârı nasıl geldi? Ali CAN/İstanbul Cevap: Afyon Çimento 2015 2. çeyreğinde 2.8 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşen gelirler ve azalan kârlılık nedeniyle yüzde 42 gerilemiş gözüküyor. Daralan yurtiçi çimento talebine bağlı olarak Afyon Çimento’nun gelirleri 2. çeyrekte yüzde 20 düşerek 18.4 milyon TL olarak gerçeklesti.

KAP’tan açıklamaları izleyin


Soru: Sabancı Holding Avivasa hissesi satacak diye duydum. Bu konuda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cevat SEREL/İstanbul Cevap: Sabancı Holding yaklaşık 459 bin Avivasa hissesini borsada satma kararı aldı. Hisseler Avivasa’nın ödenmiş sermayesinin yüzde 1.28’ine, halka açıklık oranının yüzde 7.5’ine ve 3 aylık ortalama günlük işlem hacminin 11.5 katına denk geliyor. Satışın ne zaman gerçekleştirileceği ise henüz açıklanmadı. Kamuyu aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Yurtiçi satışlarda artış gerçekleşti


Soru: Arçelik’te mali tablolar nasıl geldi? Serhan TAKAR/İstanbul Cevap: Arçelik 2015 ikinci çeyrekte 326 milyon TL net kâr açıkladı. Bu rakam 159 milyon TL’lik ertelenmiş vergi geliri sebebiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Şirket geçen yılın aynı döneminde 161 milyon TL net kâr açıklamıştı. Satış gelirleri yıllık bazda yüzde 9 büyüme gösterdi. Uluslararası gelirlerde azalma dikkat çekti. Buna karşın yurtiçi satışlarda artış görüldü.

Uzun vade için hacimle izlenmeli

Soru: Aksigorta’nın son dönem bilançosu nasıl gerçekleşti? Analiz yapar mısınız? Murat AKSU/İstanbul Cevap: Aksigorta yılın ikinci çeyreğinde 10.7 milyon TL solo net kâr açıkladı. Şirketin teknik kârlılık görünümü ikinci çeyrekte beklentilere paralel gerçekleşti. Yatırım gelirlerinde ise artış gerçekleşti. Toplam brüt prim üretiminde yıllık yüzde 7 daralırken hayat-dışı sigortacılık sektöründe yüzde 14 büyüme gerçekleşti. Uzun vade için hacimle birlikte takip edilmeli.

Sermaye benzeri kredi sağladı

Soru: Alternatifbank’ın kredi anlaşması hakkında bilgi istiyorum. Cem ARKAN/İstanbul Cevap: Alternatifbank 125 milyon dolar tutarında sermaye benzeri kredi sağladı. Banka ana hissedarı The Commercial Bank'ın 75 milyon dolar ve The Commercial Bank'in iştirakleri olan United Arab Bank ve National Bank of Oman'ın 25'er milyon dolar katılımları ile toplam 125 milyon dolar tutarında ve 10 yıl+1 gün vadeli sermaye benzeri kredi kullanımı anlaşması yaptı.

Yeni sözleşme imzaladı

Soru: Aselsan’da yeni bir anlaşma var mı? Cumhur ALTINSOY/İstanbul Cevap: Aselsan, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Özgün Helikopter Programı sözleşmesi kapsamında özgün olarak geliştirilecek hafif sınıf askeri ve sivil helikopterler için aviyonik sistem entegrasyonu ve aviyonik ekipman tedarikini içeren, toplam bedeli 68 milyon dolar olan bir alt yüklenicilik sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder