Tamer Heper HERKES BAŞVURMALI
HABERİ PAYLAŞ

HERKES BAŞVURMALI

Tapu müdürlüğüne tapu ile gitsem bana apartman yönetim planı verilir mi? H.O.

Ben bu konuda çok şey yazdım. Neredeyse kat mülkiyeti ile ilgili tüm yanıtlarımda “Mutlaka yönetim planınıza bakın” dedim. Bunu yazarken de biliyorum ki yüzde doksan dokuz kat malikinin elinde yönetim planı yok. Oysa apartman yönetim planı bir binanın anayasasıdır. Dolayısı ile her türlü ihtilaf önce yönetim planı hükümlerine göre çözülür, olmadı yasa hükümleri geçerlidir. Yasadaki maddelerin bir kısmı “Başka türlü anlaşma olmadık...” diye başlar. Bu da “Önce yönetim planına bak” anlamına gelir.

Haberin Devamı

Bu cümle ile başlamayan maddeler, amir hüküm mahiyetinde değil ise yine öncelik yönetim planına verilmiş demektir. Bu nedenle yönetim planı çok ama çok önemlidir.

Yazılarımın çoğunda şu öneriyi getirdim: Bir binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulacak ise yönetim planını tapuya sunmak mecburidir. Bunun için işin kolayına kaçıp kırtasiyeciden cüzi bir miktar karşılığı satılan hazır yönetim planı almayınız. Her binanın kendine has özelliği vardır, binanızın özelliğine göre yönetim planı yaptırınız.

Şimdi yukarıda anlattıklarımdan açıkça anlaşılıyor ki kat malikinin elinde yönetim planının bulunması mecburidir. Kat Malikleri Kurulu toplandığında en azından bir kişinin elinde yönetim planı bulunuyor ise buna göre toplantı yapılır ve kararlar alınır. İşte bu kadar önemli bir belgeyi ancak tapu dairesinden temin edersiniz. Bunun için de tapu daireleri talep halinde yönetim planının bir örneğini size verir. Kat mülkiyeti ile ilgili bir ihtilaf çıktığında mahkemelerin ilk talebi yönetim planının getirtilmesidir. Yönetim planının önemini bu davranış da özetlemektedir. Ben son olarak şu öneriyi getireyim: Bir ihtilaf çıkmasını beklemeyin, güzel güzel oturuyorken dahi elinizde bir yönetim planı bulunmalıdır. Derhal tapu dairesine başvurup yönetim planının bir örneğini temin edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder