Tamer Heper Haberin yasal dayanağı
HABERİ PAYLAŞ

Haberin yasal dayanağı

Haberin Devamı

Gazete haberleri ilgimi çekiyor, ”Eve girmesi altı ay yasaklanan koca dehşet saçtı” falan gibi haberler. Peki bir evin bir ferdinin eve girmesi nasıl yasaklanır? Böyle bir kanun mu var? Z.L.

Evet böyle bir kanun var, bu yasaklamalar o kanun çerçevesinde yapılıyor. Kanun “4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun”. Bu kanuna göre, eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin, aile içi şiddete maruz kaldığını, kendilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bildirmesi üzerine, sulh hukuk hakimi kendiliğinden meselenin özelliğini göz önünde bulundurarak bu kanunda sayılan tedbirlerden bir veya birkaçını birlikte veya uygun göreceği benzeri başkaca tedbirlere hükmedebilir.

[[HAFTAYA]]
Demek ki hakime aile içi şiddete karşı önlem almak üzere geniş yetki verilmiştir. Kanunda, anılacak önlemlerden örnekler verilmiştir. Bunların arasına müşterek evden uzaklaştırma, oturulmakta olan evin diğer eşe ve çocuklara tahsisi, tahsis edilen eve veya işyerine belli mesafelere kadar yaklaşabilme gibi önlemler alınabilir. Ancak bunlar sayılanlarla sınırlı değildir. Hakim halin icabına göre başka tedbirlere de başvurabilir. Peki sorunun içinde bir süre var, altı ay. Evet bu altı ay yasada geçen bir ibare. Tedbir altı ayı geçmez. İşte onun için hakim altı aylık süre için bu kararı verir. Peki, şayet hakkında tedbir karı verilen eş bu karara uymazsa ne olur? Karara uymayan eş bir başka suç işlemese dahi sırf bu karara aykırı davrandığı için üç aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Üstelik hakkında tedbir kararı verilen eş Cumhuriyet Savcılığı’nca izlenir. İşte merak ettiğiniz haberin kaynağı budur.

Denetim eksik

Özel güvenlik görevlisiyim. Yenileme başvurusunda bulundum, sınavda barajın altında not aldım. Buna rağmen bana sertifika verildi ve yenileme yapıldı, kimlik kartı verildi. Ancak kimlik kartımı alırken sınavda başarısız olduğumu buna rağmen bana belge verildiğini söyledim, bana yanıt olarak, ”İstersen sıfır puan al elinde belge varsa ve diğer hususlar tamamsa kimlik veririz“ dediler. Bu doğru mu?


Bu işlem doğrudur diyemeyeceğim. Bunu yapan kişi bir kamu görevlisi. Üstelik de size bunu verirken çoğul kullanmış “biz veriyoruz” demiş. Yani bu kendi tasarrufu değil, geniş bir kamu kesimini işaret etmiş. Ancak ben gerek ilgili kanuna ve gerekse yönetmeliğe baktım. Yönetmelik diyor ki; “Kimlik kartları, kanunun 11. maddesi gereğince her beş yılda bir yenilenecek, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumlu olması ve özel güvenlik yenileme eğitim sertifikasının ibrazı halinde ruhsat harcı alınmaksızın temel eğitim sertifikası alanlar için sertifikanın düzenlendiği tarih... esas alınarak beş yılda bir yeniden düzenlenir.” Görüldüğü gibi eğitim sertifikası aranmaktadır. (Ancak çalışma izninin yenilenmesi ile ilgili madde 11.9.2011 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır.) Şimdi burada tartışma konusu yapılacak kişi size kimlik veren görevli değil. Çünkü elinizdeki belgeler tamam, tartışma konusu yapılacak olan size başarısız olduğunuz halde sertifika veren kurum. Eğitim İçişleri Bakanlığı’nca verilebileceği gibi izinli özel eğitim kurumlarınca da verilir. Dolayısı ile burada eğitim kurumunun sorumluluğu söz konusudur, demek ki bu kurumlar denetlenmemektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder