Tamer Heper Hakem heyetine başvurun
HABERİ PAYLAŞ

Hakem heyetine başvurun

Haberin Devamı

Dizüstü bilgisayar aldım. Garanti müddeti içinde pil arızası gösterdi. Satıcıya başvurdum, bana, ”Pil kullanıma bağlı olarak bitmiştir” zaten pil garanti dışındadır gibi bir yanıt verdiler. Garanti belgesine baktım pil garanti dışındadır diye bir ibare olmadığı halde bana bu yanıtı verip onarımımı garanti dahilinde yapmadılar. Bunları okuyucularınız bilsin diye yazdım. Hukuken ne yapabilirim? N.B.

Doğrusu garanti belgesinde nelerin ve hangi davranışların garanti dışında olduğunun yazılması lazım. Aksi halde ilgili yönetmeliğin 7. maddesinde şu cümle vardır: “Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamının en az iki yıl ve/veya bakanlıkça belirlenen ölçü birimi ile tespit edilen değere göre garanti kapsamında olduğu...” Görüldüğü gibi aksi açıkça yazılı olmadıkça ürünün tümü ve parçaları garanti kapsamı içindedir. Evet elektrikli cihazların pille çalışanlarının pili tamamen yabancı firmalara ait olup ayrı bir üründür tamam, ancak bunun garanti belgesinde yazılı olması lazım. Dolayısı ile bilgisayar gibi cihazlarda pil pahallı ve teknolojik bir parça olduğu için cihazın bütünü olarak kabul edilir. Bu nedenle tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak hakkınızı aramanız mümkündür.
[[HAFTAYA]]

Sizden daha şanslı

Sahibi bulunduğum evde iki senedir kiracım var. Sözleşmesi Temmuz ayında bitecek. Ben ise ihtiyacım nedeni ile bu yeri satmak istiyorum. Kiracı gelen alıcılara daireyi göstermiyor. Göstermesini nasıl sağlarım? Kiracımı çıkarabilir miyim? K.P.


İsterseniz sondan başlayayım. Hayır bu nedenle kiracınızı çıkaramazsınız. Zira kanunlarımızda satış nedeni ile kiracının tahliyesini öngören bir madde yok. Dolayısı ile içindeki kiracı ile satacaksınız. Kiracı gelenlere evi göstermiyorsa ev nasıl satılacak? Onun için mahkemeye başvuracaksınız ve evin gelenlere gösterilmesi için tedbir isteyeceksiniz. Mahkeme, evin belli gün ve belli saatler arasında gelen müşterilere gösterilmesi için size süre tayin edecek. Bunun için uzun süren davaların olmaması, hemen karar verilmesi gerekiyor ama zaman zaman bunun için dahi uzun uzun duruşmalar yapıldığına tanık oluyoruz. Umarım sizin başvurunuzda böyle uzun uzun duruşma yapılmaz. Zira bu işler kısa zamanda yapılırsa bir işe yarar. Peki kiracıyı yeni malik çıkarabilir mi? Evet yeni malik kiracıya tapudaki tescilden itibaren bir ay içinde ihtarname göndermek kaydı ile altı ayın sonunda, şayet kira döneminin sonu altı aydan önce gelirse dönem sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir. Yani yeni malik sizden daha şanslı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder