Tamer Heper Hakim artık ailenin içinde
HABERİ PAYLAŞ

Hakim artık ailenin içinde

Eşim kredi kartından oldukça yüklü borç yapmış. Bunun faizi de binince altından kalkılamaz oldu. Ancak çocuklarımızın mali durumu iyi olduğundan onlar katkıda bulundu borç ödendi. Kredi kart hesapları kapatıldı. Tam düze çıktık derken eşim yeni kartlar almış ve borçlanmış. Bu arada evin taksit borcu geldi ve bunun için de kredi kartı nakit kredi çekimi teklifinde bulundu ve bu durumda elimizdeki tek evin de haraç mezat satılacağı korkusu beni sardı. Ben şimdi eşimin bir rahatsızlığa müptela olduğu kanaatini edindim. Eşime karşı alınacak tedbir var mıdır? B.T.

Haberin Devamı

Önce biraz abartılı bir teklifte bulunayım. Şayet eşinizin müsrifliği had safhada ise müsriflik hacir altına alınma sebebidir. Böyle bir tedbir düşünürseniz şartların varlığını bir meslektaşımla birebir konuşmanız lazım. Ancak bu şimdilik biraz aşırı görünüyor. Öyleyse aile hukuku içindeki tedbirler düşünülebilir. Bunların da alınması yine aile mahkemelerine başvurma yolu ile olur. Örneğin Medeni Kanun’un 194’üncü maddesine göre oturduğunuz daire, tapuda aile konutu olarak özgülenebilir. Bu durumda eşiniz bu konut üzerinde tasarruf edemez. 195’inci maddeye göre evlilik birliğinin korunması talebi ile aile mahkemesine başvurulabilir. Bu konuda alınacak önlemlere hakim karar verir. Bir de 199’uncu madde çerçevesinde eşinizin tasarruflarının sınırlanması istenebilir. Bunlar 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun’un hükümleri olup henüz toplumumuz alışmadığından sizlere yabancı gelecektir ama artık hayatta bunlar da vardır.

Görüş muhtelif

Apartmanımızın çatısına genel anten taktırmak istedim. Çatı ortak alandır diye apartmandaki bazı daireler karşı koydu ve taktıramadım. Bunun için mevzuatı nerede bulurum. Çatı ortak alan mıdır? Anten takılamaz mı? T.S.

Bu konuda mevzuatı bulabileceğinizi sanmıyorum. Konunun temeli Kat Mülkiyeti Kanunu. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesi ortak alanlara müdahaleyi yasaklamıştır. Ancak yine Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alan herkesin arsa payı oranında yararlanabileceği alanlardır. Ben kendi görüşümü burada söyleyeyim, sonra da mevzuatı neden bulamayacağınızı açıklayayım. Yasaya göre ortak alandan herkes istifade eder ancak bir şartla: Amacına uygun kullanmak şartı ile. Demekki bana göre olaya bakarsanız, çatının amacı anten takmak değildir, çatı binanın üzerini örter o halde buraya anten takılmamalıdır. Ancak yıllardır Yargıtay çatıya anten takmaya izin verdi. Gerekçesi de, çatı ortak alan ise ve herkes arsa payı oranında yararlanabilirse, arsa payı oranını aşmamak kaydı ile anten de takabilir dedi. Ancak arada bir de benim görüşüm olarak söylediğim gerekçe ile antenin kaldırılmasına karar verdi. İşte mevzuata erişemeyeceğinizin gerekçesi bu. Yani elinizde öyle doküman olacakki Yargıtay’ın kararlarını tarayabilesiniz. Bunu da ancak hukukta profesyonel çalışan biri yapabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder